Barbora Štefanová

Bakalářská práce

Košenila - historie a současnost barviva

Cochineal – History and Present of the Dye
Anotace:
Červec nopálový (Dactylopius coccus), také nazýván jako košenila, byl historicky využíván Aztéky, Inky a Mayi k získávání karmínového barviva. Postupem času domorodci v Mexiku a Peru vyvinuli nové metody získávání tohoto barviva pomocí selektivního šlechtění kaktusů a hmyzu. Po příchodu Španělů do Střední a Jižní Ameriky v 15. a 16. století, převzali obchod s košenilou a vytvořili monopol s touto surovinou …více
Abstract:
The nopal worm (Dactylopius coccus), also known as cochineal, was historically used by the Aztecs, Incas and Maya to obtain a crimson dye. Over time, natives in Mexico and Peru developed new methods of obtaining this dye through selective breeding of cacti and insects. After the arrival of the Spanish in Central and South America in the 15th and 16th centuries, they took over the cochineal trade and …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 30. 4. 2024

Obhajoba závěrečné práce

  • Vedoucí: Ing. Matyáš Orsák, Ph.D.
  • Oponent: Petr Šmíd, Ing.

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
 
Název
Vložil
Vloženo
Práva
Theses 10bdml 10bdml/2
29. 4. 2024
  • Co je jinak přidání souboru

    Soubor nebo složku lze nahrát pomocí tlačítka Přidat.
  • Co je jinak další operace se soubory

    Podrobnosti lze zjistit označením příslušného řádku.
  • Co je jinak pohled pro experty

    Pro častou práci je možné zvolit režim Více možností.
  • Co je nové vyhledávání souborů

    Vyhledávaný výraz můžete zadat přímo do adresního řádku.
  • Co je nové rychlý přístup k souborům

    Pomocí funkce Nedávné je možné se rychle vrátit k právě prohlíženým souborům. Oblíbené soubory je také možné označit Hvězdičkou.
  • Co se chystá

    Připravujeme další vylepšení pro mobilní zařízení.