Faktory, které ovlivňují obsah alkaloidů v máku – Adéla Kargerová
Adéla Kargerová
Bakalářská práce
Faktory, které ovlivňují obsah alkaloidů v máku
Factors that affect the content of alkaloids in poppy seeds
Anotace:
Mák setý (Papaver somniferum L.) je velmi důležitá plodina nejen naší republiky. Je známá ve dvou využitích jejich produktů. Prvním z nich je jeho využití k farmaceutickým účelům na výrobu léků proti bolesti, kašli a jiným nemocem. Své další využití nachází v gastronomii jako náplň do koláčů, štrúdlů, jako posyp na housky a jiné slané pečivo. Asi nejdůležitějším krokem při rozhodování, že pěstitel …víceAbstract:
Poppy (Papaver somniferum L.) is a very important crop not only in our country. It is known in two uses of its products. The first is its use for pharmaceutical purposes to produce medicines for pain, coughs and other diseases. Its other use is in gastronomy as a filling for cakes, strudels, as a sprinkling on buns and other savoury pastries. Perhaps the most important step in deciding that a grower …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 21. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 23. 5. 2023
- Vedoucí: Ing. Matyáš Orsák, Ph.D.
- Oponent: Vlastimil Mikšík, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
KARGEROVÁ, Adéla. \textit{Faktory, které ovlivňují obsah alkaloidů v máku}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/1xcfb9/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program:
Kvalita potravin a zpracování zemědělských produktů
Práce na příbuzné téma
-
Vliv studeného plazmatu na fyziologii máku setého (Papaver somniferum L.)
Kristýna ŠEDIVÁ -
Vliv vybraných agrotechnických zásahů na výnos máku setého (Papaver somniferum, L.).
Pavlína Máchová -
Vliv ošetření osiva na tvorbu výnosu máku setého (Papaver somniferum, L.)
Matěj Satranský -
Kapilární elektroforéza s absorpční a MS detekcí pro separaci Se specií
Adam Pruška -
Stanovení chitooligosacharidů v doplňcích stravy vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s UV, ELS a MS detekcí
Marie Prenerová -
Vývoj a validace LC-MS metody pro analýzu vitamínů rozpustných v tucích
Natálie POKORNÁ -
Využití MALDI-TOF MS pro detekci mutací v genech topoisomeras u Salmonella enterica
Aneta Šimůnková -
Vývoj a validace HPLC/MS a GC/MS metod ke stanovení vybraných opiátů
Lenka ŠIMEČKOVÁ
Název
Vložil
Vloženo
Práva