Vliv vybraných esenciálních olejů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou – Bc. Edita Vavrečková
Bc. Edita Vavrečková
Diplomová práce
Vliv vybraných esenciálních olejů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou
Effect of Selected Essential Oils on Bacteria with Decarboxylase Activity
Anotace:
Diplomová práce je zaměřena na sledování antimikrobních účinků tymolu, karvakrolu, skořicového aldehydu, eugenolu a linaloolu na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou. Tyto látky patří k významným funkčním složkám esenciálních olejů. Pomocí mikrodiluční metody byly stanovovány minimální inhibiční koncentrace bakterií rodu Lactococcus, Enterococcus, Proteus a Salmonella, za použití funkčních složek …víceAbstract:
The diploma thesis is focused on monitoring of the antimicrobial effects of thymol, carvacrol, cinnamon aldehyde, eugenol and linalool on bacteria with decarboxylase activity. These substances belong to the important functional components of essential oils. The minimum inhibitory concentration of Lactococcus, Enterococcus, Proteus and Salmonella were determined by the microdilution method, using the …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 15. 5. 2020
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Vavrečková, Edita. Vliv vybraných esenciálních olejů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou. Zlín, 2020. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Inhibiční působení monoacylglycerolů a esenciálních olejů na dekarboxyláza-pozitivní bakterie
Aneta Ševčíková -
Inhibiční působení monoacylglycerolů a esenciálních olejů na dekarboxyláza-pozitivní bakterie
Aneta Ševčíková -
Antimikrobní působení esenciálních olejů na bakterie produkující biogenní aminy
Viera Nováková -
Antimikrobiální účinky Tea tree oleje
Kateřina PODJUKLOVÁ -
Vliv esenciálních olejů na viry a bakterie
Darja Javorská -
Inhibiční působení olejů na vybrané bakterie
Eva RINGLOVÁ -
Funkční vlastnosti škrobového filmu s obsahem extraktu z rakytníkového oleje
Pavla Vrbická