1H NMR chemometrický model pro klasifikaci vlastností českých vín – Bc. Aneta Hošťálková
Bc. Aneta Hošťálková
Diplomová práce
1H NMR chemometrický model pro klasifikaci vlastností českých vín
1H NMR chemometric models for classification of Czech wine properties
Anotace:
Nukleární magnetická rezonance (NMR) je unikátní nedestruktivní analytickou metodou vhodnou pro zkoumání chemického složení vína, od něhož se odvíjí senzorický a aromatický profil daného vína. Cílem této diplomové práce bylo testování hypotézy, zda odezvy chemických sloučenin v NMR spektru, jako jsou například aminokyseliny, organické kyseliny nebo vyšší alkoholy, korelují se senzorickými vlastnostmi …víceAbstract:
Nuclear magnetic resonance (NMR) is a unique non-destructive analytical method suitable for the research of the chemical composition of wine affecting sensory and aroma wine profile. The goal of this thesis was to test the hypothesis stating that responses of chemical components within the NMR spectrum, such as amino acids, organic acids, or higher alcohols, correlate with sensory properties of wine …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 14. 4. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
HOŠŤÁLKOVÁ, Aneta. \textit{1H NMR chemometrický model pro klasifikaci vlastností českých vín}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2022. Dostupné z: https://theses.cz/id/25fxug/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Kvalita potravin a zpracování zemědělských produktů
Práce na příbuzné téma
-
Výuka 1H NMR spektroskopie na středních školách
Kristýna Andrlová -
Vztah senzorických vlastností vína a 1H NMR spektra
Anna Špůrová -
Vztah parametrů pekařské kvality pšenice a metabolitů v 1H NMR spektru
Anna Tomšů -
Syntéza 2-fenyl-2-nitro-2,3-dihydro-1\kur{H}-inden-1-olu s využitím intramolekulární \kur{Henryho} reakce
Kamila Dostálová -
Přínos 2D NMR spektroskopie při interpretaci 1H, 13C a 15N signálu v NMR spektrech vybraných aromatických dusíkatých heterocyklů.
Alexandr POPA -
Stanovení prekurzorů tvorby akrylamidu v pšenici metodou 1H NMR
Karolína Nováková -
Vliv multivitamínové suplementace na složení a funkci střevní mikrobioty stanovené metodou 1H NMR
Riva Karo -
1H NMR biomarkery stravy v lidské stolici
Veronika Faltusová
Název
Vložil
Vloženo
Práva