Inhibiční účinky polyfosforečnanů na vybrané kmeny mikroorganizmů – Bc. Iveta Krpalová
Bc. Iveta Krpalová
Diplomová práce
Inhibiční účinky polyfosforečnanů na vybrané kmeny mikroorganizmů
The Inhibitory Effects of Polyhosphates on Selected Microorganisms
Anotace:
Fosforečnany jsou přídatné látky (aditiva) a v potravinářských technologiích se využívají především za účelem úpravy pH a emulgačních vlastností, případně pro své antimikrobní účinky. V této diplomové práci byl sledován inhibiční efekt šesti fosforečnanů na vybrané druhy grampozitivních a gramnegativních bakterií. Pro dané účely byly použity soli (HEXA 62, HEXA 65, HEXA 68, HEXA 70, HEXA PE a Na2HPO4 …víceAbstract:
Phosphates are food additives and in food technology are mainly used for adjusting the pH and emulsifying properties, or for their antimicrobial effects. In this work was studied the inhibitory effect of phosphate on the six selected species of Gram-positive and Gram-negative bacteria. For the purposes of salt were used ( HEXA 62, HEX 65, HEXA 68, HEXA 70, HEXA PE and Na2HPO4) differing chain lengths …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 21. 5. 2014
Zveřejnit od: 21. 5. 2014
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Krpalová, Iveta. Inhibiční účinky polyfosforečnanů na vybrané kmeny mikroorganizmů. Zlín, 2014. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti od 21.5.2014
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou od 21. 5. 2014 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Práce na příbuzné téma
-
Inhibiční účinky polyfosforečnanů s různě dlouhým řetězcem na vybrané potravinářsky významné bakterie
Simona Ondruchová -
Vliv vybraných esenciálních olejů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou
Edita Vavrečková -
Inhibiční působení olejů na vybrané bakterie
Eva RINGLOVÁ -
Účinnost antimikrobiálních látek používaných v kosmetických přípravcích na biofilm pozitivní bakterie
Lucie Bartošová -
Porovnání účinku fosforečnanů v různém kondenzačním stupni na růst vybraných mikroorganismů
Zuzana POSPÍŠILOVÁ -
Vliv fosforečnanů na růst vybraných potravinářsky významných bakterií
Eva LORENCOVÁ