Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných kmenů Lactococcus lactis – Bc. Tereza PODEŠVOVÁ
Bc. Tereza PODEŠVOVÁ
Diplomová práce
Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných kmenů Lactococcus lactis
Factors influencing the production of biogenic amines in the chosen strains of Lactococcus lactis
Anotace:
Tato práce je zaměřená na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení rodu Lactococcus. Tyto bakterie se běţně pouţívají v potravinářství, jako součást smetano-vé kultury, přičemţ některé druhy byly označeny za producenty biogenních aminů. Expe-rimentálně byla tvorba těchto toxických látek detekována po kultivaci v aerobním i anae-robním prostředí v ţivných médiích o proměnlivém sloţení …víceAbstract:
This thesis is aimed at decarboxylation activity of chosen lactic acid bacteria strains Lacto-coccus. These bacteria are generally used in the food-processing industry as a component of cream culture. Some of them were identified as producers of biogenic amines. Production of these toxic substances was experimentally detected after the cultiva-tion in both aerobic and anaerobic atmosphere in nutrient …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 5. 2011
Identifikátor:
21771
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 31. 5. 2011
Citační záznam
Jak správně citovat práci
PODEŠVOVÁ, Tereza. Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných kmenů Lactococcus lactis. Kroměříž, 2011. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 20. 05. 2011
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Práce na příbuzné téma
-
Obsah biogenních aminů v přírodním sýru s přídavkem dekarboxyláza pozitivního kmene Lactoccous lactis subsp. cremoris
Anna MENŠÍKOVÁ -
Obsah biogenních aminů v přírodním sýru s přídavkem dekarboxyláza pozitivního kmene Lactoccous lactis subsp. cremoris
Anna MENŠÍKOVÁ -
Hodnocení kvality kysaných mléčných výrobků z tržní sítě
Ludmila Matalová -
Vlivy působící na produkci biogenních aminů u Lactococcus lactis subsp. lactis
Eva POLLAKOVÁ -
Vliv vnějších faktorů na dekarboxylázovou aktivitu Bifidobacterium animalis subsp. lactis
Iveta Kalousová -
Možnosti snížení produkce biogenních aminů vybranými bakteriemi v podmínkách in vitro
Andrea Dlabajová -
Hrachová aminoxidasa a aminy v pivu
Tereza SMOLKOVÁ -
Biogenní aminy v pivu
Matěj Zima