Posouzení nutriční kvality rostlinných a živočišných lipidů pomocí indexů atherogenicity a trombogenicity – Markéta Blažková
Markéta Blažková
Bakalářská práce
Posouzení nutriční kvality rostlinných a živočišných lipidů pomocí indexů atherogenicity a trombogenicity
Assessment of the nutritional quality of plant and animal lipids using atherogenicity and thrombogenicity indexes
Anotace:
Rostlinné a živočišné zdroje lipidů mají odlišné složení jednotlivých mastných kyselin, které jim propůjčuje rozdílné chemicko-fyzikální vlastnosi a specifický vliv na lidské zdraví. V této práci byla shromážděna data o složení mastných kyselin živočichů a rostlin na jejiž základě byly vypočítány a posouzeny indexy atherogenicity a trombogenicity. Atherogenní index udává předběžnou indikaci zrychlené …víceAbstract:
Plant and animal sources of lipids have a different composition of individual fatty acids which provide them different chemical-physical qualities and specific effects on human health. In this work data of the composition of fatty acids of animals and plants were collected and on they basis the indices of atherogenicity and thrombogenicity were calculated and evaluated. The atherogenic index shows …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 19. 4. 2019
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
BLAŽKOVÁ, Markéta. \textit{Posouzení nutriční kvality rostlinných a živočišných lipidů pomocí indexů atherogenicity a trombogenicity}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2019. Dostupné z: https://theses.cz/id/3y26ha/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program / obor:
Zemědělství, zahradnictví a rozvoj venkova / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Advanced gas chromatography for the determination of fatty acids in biological matrices
Veronika Farková -
Interaction of dietary fatty acids with endogenous inductors of apoptosis in the human colonic epithelial cells
Belma Skender -
Nitro-fatty acids as potential endogenous regulators of macrophage essential physiological functions.
Hana Vereščáková -
Analysis of hydroxy fatty acids using GC-EI-MS and HPLC-ESI-MS
Johannes GRAHAMMER -
Chemical analysis of fatty acids and volatile substances of selected types of nuts and seeds
Morine Akuro Ndah -
Analysis of fatty acids and volatile components of different types of edible insects
Dominique Cero
Název
Vložil
Vloženo
Práva