Kyselina olejová - její význam v lidském organizmu – Bc. Petra Zámečníková
Bc. Petra Zámečníková
Bakalářská práce
Kyselina olejová - její význam v lidském organizmu
The role of oleic acid in human organism
Anotace:
Tato bakalářská práce se zabývá významem kyseliny olejové v lidském organizmu. V úvodu jsou charakterizovány lipidy, triacylglyceroly a mastné kyseliny spolu s jejich metabolismy a trávením. Dále se práce věnuje kyselině olejové včetně její úlohy v rámci středomořské diety. V textu jsou uvedeny jednotlivé modulační účinky kyseliny olejové při fyziologických i patologických dějích v organizmu.Abstract:
This bachelor thesis is concerned with oleic acid and its impact to the human body. At the beginning of this paper is described characterization of lipids, triglycerides and fatty acids along with their digestion and metabolism. The rest of the work is dedicated to oleic acid including their role in the Mediterranean diet. In the text are mentioned individual modulatory effects of oleic acid in physiological …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 14. 7. 2015
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 26. 8. 2015
- Vedoucí: MUDr. Vladimíra Nováková Mužáková, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Zámečníková, Petra. Kyselina olejová - její význam v lidském organizmu. Pardubice, 2015. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáBakalářský studijní program / obor:
Speciální chemicko-biologické obory / Zdravotní laborant
Práce na příbuzné téma
-
Změny koncentrace mastných kyselin u olivových olejů v průběhu skladování
Veronika Přikrylová -
Jakostní parametry olivového ochuceného oleje
Anna Cihlářová -
Interakce RNA s lipidy
Adéla CHADALÍKOVÁ -
Lipidy a jejich význam v biologii a farmacii
Matěj Burda -
Vliv singletního kyslíku na nenasycené lipidy a isoprenoidní chinony v rostlinách
Ursula RÁCOVÁ -
Studium ztrát tokoferolů vyvolaných oxidovanými lipidy v modelu trávicího traktu
Matyáš Krtička -
Interakce modelů uhlíkových teček s ionizovatelnými lipidy
Kateřina BAKALOVÁ -
Lipidy ve výživě studentů vysokých škol
Tomáš Havlíček