Vliv fosforečnanů na růst vybraných potravinářsky významných bakterií – Ing. Eva LORENCOVÁ
Ing. Eva LORENCOVÁ
Diplomová práce
Vliv fosforečnanů na růst vybraných potravinářsky významných bakterií
The influence of phosphates on growth of selected food significant bacteria
Anotace:
Fosforečnany jsou užívány jako potravinářská aditiva. Disponují mnoha zlepšujícími účinky na výslednou kvalitu produktů. Za další funkci fosforečnanů by pak mohla být považována antimikrobní aktivita. V této diplomové práci byl sledován inhibiční efekt sedmi fosforečnanů na vybrané druhy gramnegativních a grampozitivních bakterií. Pro dané účely byly použity soli (HEXA 68, HEXA 70, FST, TRIKRYSTAL …víceAbstract:
Phosphates are used like food additives. They dispose of many improving effects on resulting quality of products. As another function of phosphates could be considered the antimicrobial activity. In this thesis was monitored an inhibitory effect of seven phosphates on selected strains of Gram-negative and Gram-positive bacteria. For these purposes were used phosphate salts (HEXA 68, HEXA 70, FST, TRIKRYSTAL …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 5. 2010
Identifikátor:
15038
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 1. 6. 2010
Citační záznam
Jak správně citovat práci
LORENCOVÁ, Eva. Vliv fosforečnanů na růst vybraných potravinářsky významných bakterií. Zlín, 2010. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Práce na příbuzné téma
-
Využitelnost hmotnostní spektrometrie (MALDI - TOF) v identifikaci salmonel a odlišení od jiných bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. Určování a výskyt sérovarů Salmonella Enteritidis v materiálu Synlab Č. B.
Zuzana WIMMEROVÁ -
Využitelnost hmotnostní spektrometrie (MALDI - TOFF) v identifikaci salmonel a odlišení od jiných bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. Určování a výskyt sérovarů Salmonella Enteritidis v materiálu synlab czech s.r.o
Zuzana WIMMEROVÁ -
N-heterocyklické karbeny a jejich antimikrobiální a antimykotické vlastnosti
Anna SRHOLCOVÁ -
Změny enzymatické aktivity a zastoupení mikroorganismů během vermikompostování
Kateřina Suchardová -
Inhibiční účinky polyfosforečnanů s různě dlouhým řetězcem na vybrané potravinářsky významné bakterie
Simona Ondruchová -
Inhibiční účinky vybraných mastných kyselin na biofilm pozitivní bakterie
Lucie Žurková -
Stanovení inhibičních účinků mastných kyselin se střední délkou řezězce na vybrané bakterie
Jolana Richterová -
Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy
Ivana Huňová