Bc. Daniela Resová

Diplomová práce

Ovlivnění životaschopnosti enkapsulovaných bakterií přídavkem vybraných druhů nutrientů

Effect of the addition of selected nutrients on the viability of encapsulated bacteria
Anotace:
Probiotika jsou citlivá na vnější podmínky, což může mít za následek snížení životaschopnosti při jejich manipulaci, zpracování a skladování. Jednou z možností zvýšení životaschopnosti a stability je jejich imobilizace. V experimentální časti této diplomové práce jsou probiotické bakterie, konkrétně sbírkový kmen Lb. rhamnosus, lyofilizovány s přídavkem kryoprotektantů. Kultura obohacená o 10 …více
Abstract:
Probiotics are sensitive to external conditions, which can result in reduced viability during handling, processing and storage. One option to increase viability and stability is to immobilize them. In the experimental part of this thesis, probiotic bacteria, specifically a collection strain of Lb. rhamnosus, are lyophilized with the addition of cryoprotectants. The culture enriched with 10% sucrose …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 19. 4. 2023

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 29. 5. 2023
  • Vedoucí: Ing. Gabriela Franke, Ph.D.
  • Oponent: Vlasta Stancová, externi

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendelova univerzita v Brně

Agronomická fakulta

Magisterský studijní program / specializace:
Potravinářství a výživa člověka / Jakost a bezpečnost potravin

Práce na příbuzné téma