Ovlivnění životaschopnosti enkapsulovaných bakterií přídavkem vybraných druhů nutrientů – Bc. Daniela Resová
Bc. Daniela Resová
Diplomová práce
Ovlivnění životaschopnosti enkapsulovaných bakterií přídavkem vybraných druhů nutrientů
Effect of the addition of selected nutrients on the viability of encapsulated bacteria
Anotace:
Probiotika jsou citlivá na vnější podmínky, což může mít za následek snížení životaschopnosti při jejich manipulaci, zpracování a skladování. Jednou z možností zvýšení životaschopnosti a stability je jejich imobilizace. V experimentální časti této diplomové práce jsou probiotické bakterie, konkrétně sbírkový kmen Lb. rhamnosus, lyofilizovány s přídavkem kryoprotektantů. Kultura obohacená o 10 …víceAbstract:
Probiotics are sensitive to external conditions, which can result in reduced viability during handling, processing and storage. One option to increase viability and stability is to immobilize them. In the experimental part of this thesis, probiotic bacteria, specifically a collection strain of Lb. rhamnosus, are lyophilized with the addition of cryoprotectants. The culture enriched with 10% sucrose …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 19. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 29. 5. 2023
- Vedoucí: Ing. Gabriela Franke, Ph.D.
- Oponent: Vlasta Stancová, externi
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaMagisterský studijní program / specializace:
Potravinářství a výživa člověka / Jakost a bezpečnost potravin
Práce na příbuzné téma
-
Možnosti lyofilizace a enkapsulace probiotických kultur
Barbora Faitová