Uvolňování ftalátů z materiálů a obalů určených pro maso a masné výrobky – Julie Remencová
Julie Remencová
Bakalářská práce
Uvolňování ftalátů z materiálů a obalů určených pro maso a masné výrobky
Release of phthalates from materials and packaging intended for meat and meat products
Anotace:
Ftaláty (estery kyseliny ftalové) jsou vysoce produkovány ve většině oblastech průmyslových odvětvích světa právě z důvodu jejich dobrých fyzikálně-chemických vlastností. Uplatňují se jako změkčovadla, tj. látky zlepšující mechanické vlastnosti polymerů. Výsledný produkt může obsahovat 10 % až 60 % změkčovadla, které není v polymeru pevně vázáno kovalentní vazbou, a může tedy docházet k jeho uvolňování …víceAbstract:
Phthalates (phthalatic acid esters) are highly produced in most areas world’s industry due to their good physico-chemical properties. They are used as plasticizers, substances improving mechanical properties of polymers. The final product may contain 10 % to 60 % of a plasticizer which is not firmly covalently bound in the polymer and this may be released into the material with which the plastic is …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 4. 2021
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D.
- Oponent: Vlasta Stancová, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin