Aquafaba a její uplatnění v cukrářské technologii – Ing. Xenie Jugova
Ing. Xenie Jugova
Diplomová práce
Aquafaba a její uplatnění v cukrářské technologii
Aquafaba and its application in confectionery technology
Anotace:
Aquafaba, tekutina získaná z vařených luštěnin, byla objevena v roce 2015 a rychle si získala popularitu v komunitě veganů díky svým kulinárním vlastnostem. Její schopnost emulgace, zahušťování a vytváření pěny ji činí vhodnou náhradou za celá vejce nebo vaječné bílky, což ji předurčuje pro využití v cukrářské technologii. Cílem této diplomové práce bylo experimentálně ověřit praktické využití aquafaby …víceAbstract:
Aquafaba, the liquid remaining after cooking legumes, was discovered in 2015 and quickly gained popularity within the vegan community due to its culinary properties. Its ability to emulsify, thicken, and foam makes aquafaba a proficient substitute for whole eggs or egg whites, making it highly suitable for use in confectionery technology. The aim of this thesis was to experimentally verify the practical …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 22. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 21. 5. 2024
- Vedoucí: Ing. Ing. Lucie Jurkaninová, Ph.D.
- Oponent: Olga Leuner, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
JUGOVA, Xenie. \textit{Aquafaba a její uplatnění v cukrářské technologii}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/a8vcay/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Využití vaječného bílku v potravinářském průmyslu
Nela Tesařová -
Pevnostní parametry výrobků z vaječného bílku
Marie Dostálová -
Nativní a denaturující elektroforéza vaječných proteinů.
Helena HARVÁNKOVÁ -
Vývoj a validace ELISA soupravy pro stanovení alergenních proteinů vaječného bílku
Květa Koryčanová -
Tokové vlastnosti tekutých vaječných hmot
Martin Doležal -
Změny fyzikálních vlastností vaječného bílku
Pavlína KEBISOVÁ
Název
Vložil
Vloženo
Práva