Využití biologicky aktivních látek z rostlin pro prodloužení úchovy bezinkového sirupu – Anna Grosmanová
Anna Grosmanová
Diplomová práce
Využití biologicky aktivních látek z rostlin pro prodloužení úchovy bezinkového sirupu
The application of plant-derived biologically active substances for shelf-life improvement of elderflower syrup
Anotace:
Cílem této práce bylo najít biologicky aktivní látky s antimikrobiální aktivitouvhodné pro použití jako přírodních konzervantů u bylinných sirupů. Jelikož silice jsoumezi přírodními látkami známé pro svou anitimikrobiální aktivitu, byly vybrány silicetymiánu, voňatky citronové a hřebíčku. Testovány byly na bezinkovém sirupu.Jedním z důvodů výběru tohoto tématu bylo i potenciální praktické využití v …víceAbstract:
The aim of this thesis was to find biologically active substances that would besuitable as natural conservatives for herbal sirups, in our case elderflower sirup.Because esential oils are among biologically active substances well known fortheir antimicrobial aktivity we chose thyme, lemongrass and clove bud essencial oils tobe tested on the eldeerflower sirup.Potencial use in a private small scale …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 14. 4. 2016
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D.
- Oponent: Adéla Fraňková, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
GROSMANOVÁ, Anna. \textit{Využití biologicky aktivních látek z rostlin pro prodloužení úchovy bezinkového sirupu}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2016. Dostupné z: https://theses.cz/id/acmpaw/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Kvalita a zpracování zemědělských produktů / Kvalita a zpracování zemědělských produktů
Práce na příbuzné téma
-
Stanovení citlivosti probiotických bakterií na antimikrobiální látky
Martin Janák -
Patogenní linie <I>Escherichia coli</I> rezistentní k antimikrobiálním látkám u člověka
Veronika Illíková -
Influence of Essential Oil Blanching on Drying Kinetics of Dehydrated Meat
Diego Antonio Claramount Ruiz -
Analysis of volatile compounds in a value-added jerky by incorporating Ajwain and Thyme essential oils
Elaine Anit -
Antibacterial effect of essential oils and supercritical extracts from Cambodian spices against food pathogens in vapour phase
Jana Tůmová -
Chemical composition and antimicrobial activity of essential oils and supercritical carbon dioxide extracts of Asian spices against food pathogens in liquid and vapor phase
Kateřina Vihanová
Název
Vložil
Vloženo
Práva