Ing. Veronika Horáčková

Bakalářská práce

Thymol jako aditivum s antimikrobiálním účinkem

Thymol as a Food Preservative with Antimicrobial Properties
Anotace:
Thymol je fenolická sloučenina vyskytující se v silících bylin a koření. Mezi jeho přirozené zdroje patří oregano, tymián nebo mateřídouška. Thymol účinně inhibuje růst celé řady bakterií, kvasinek a plísní. Účinné koncentrace některých látek potřebných k inhibici mikrobiálního růstu thymol výrazně snižuje.
Abstract:
Thymol is phenolic compounds presented in essencial oil of herbs and spices. It occures naturally in various herbs and spices, particularly in oregano and thyme. Thymol exhibited antimicrobial activity aganist wide range of fungi, yeasts and bacteria. Moreover, addition of thymol to foods may decrease the inhibitory concentration of other antimicrobial compounds used to prevent the food spoilage and …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 27. 6. 2008

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 3. 9. 2008
  • Vedoucí: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.

Citační záznam

Jak správně citovat práci

Horáčková, Veronika. Thymol jako aditivum s antimikrobiálním účinkem. Pardubice, 2008. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická