Charakterizace bílkovinných frakcí v mléce malých přežvýkavců – Jana Hrubá
Jana Hrubá
Bakalářská práce
Charakterizace bílkovinných frakcí v mléce malých přežvýkavců
Characterization of protein fractions in milk of small ruminants
Anotace:
Mléko je klíčové pro výživu mláďat všech savců včetně člověka. Obsahuje veškeré hlavní živiny: sacharidy, lipidy i bílkoviny. Uvádí se, že kozí mléko může být, v porovnání s mlékem kravským, méně alergenní, především díky nižšímu obsahu bílkoviny αs1-kaseinu, který je u kravského mléka považován za jeden z hlavních alergenů. Výživově vhodné je i z hlediska menších tukových kuliček, což může usnadňovat …víceAbstract:
Milk is key for the nutrition of young mammals, including humans. It contains all of the main nutrients: carbohydrates, lipids and proteins. It is reported that goat 's milk may be less allergenic compared to cow 's milk, mainly due to the lower content of protein named αs1- casein, which is considered to be one of the main allergens in cow 's milk. It is also nutritionally suitable due to smaller …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 2. 5. 2021
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Klára Podhorecká
- Oponent: Tereza Michlová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
HRUBÁ, Jana. \textit{Charakterizace bílkovinných frakcí v mléce malých přežvýkavců}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2021. Dostupné z: https://theses.cz/id/afetzs/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program / obor:
Zemědělství, zahradnictví a rozvoj venkova / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Možnosti aplikace syrovátkových bílkovin do hovězích šunek
Jiří Doubrava -
Alkoholické a jiné syrovátkové nápoje
Stanislava Malá -
Stanovení různých forem kaseinu v mléce
Veronika Kaňková
Název
Vložil
Vloženo
Práva