Alena BRABCOVÁ

Bakalářská práce

Význam kyseliny fytové ve výživě

Phytic acid in human nutrition
Anotace:
Kyselina fytová je nejrozšířenějším inositol fosfátem na Zemi a je hlavní formou zásobního fosforu v semenech rostlin. Může vytvářet soli buď s prvky jednomocnými, které jsou rozpustné, nebo s prvky dvoumocnými (Ca, Mg), které jsou nerozpustné. Nejvý-znamnější látkou této skupiny je hořečnato-vápenatá sůl kyseliny fytové, zvaná fytin. Na jedné straně je kyselina fytová považována za antinutriční látku …více
Abstract:
Phytic acid is the most widespread inositol phosphate on Earth and it is the main storage form of phosphorus in plant seeds. Phytic acid can form either soluble salts with monovalent elements or insoluble salts with bivalent elements (Ca, Mg). The most signifi-cant substance of this group is phytic acid magnesium-calcium salt, called phytin. On the one hand, phytic acid is consider to be antinutrient …více
 

Klíčová slova

kyselina fytová fytin fytasa
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 10. 8. 2009
Zveřejnit od: 10. 8. 2009
Identifikátor: 12502

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 8. 9. 2009

Citační záznam

Jak správně citovat práci

BRABCOVÁ, Alena. Význam kyseliny fytové ve výživě. Zlín, 2009. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Plný text práce

Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 10. 08. 2009

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • Soubory jsou od 10. 8. 2009 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plný text práce je k dispozici v elektronické podobě.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Fakulta technologická

Bakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Chemie a technologie potravin