Vývoj a validace LC-MS metody pro charakterizaci anthokyanidinů v bramborách s barevnou dužninou – Marie Eliášová
Marie Eliášová
Diplomová práce
Vývoj a validace LC-MS metody pro charakterizaci anthokyanidinů v bramborách s barevnou dužninou
LC-MS method development and validation for characterisation of anthocyanidins in colored potato tubers
Anotace:
Anthokyany jsou rostlinná barviva s pozitivními zdravotními účinky široce zastoupená v lidské stravě. Jejich hlavním zdrojem v potravě je především ovoce. V současné době však pomalu získávají na významu i méně tradiční zdroje těchto barviv, hlavně netypicky barevné druhy zeleniny (např. zelí, mrkev, květák, brambory). Z důvodu zvyšujícího se zájmu o tyto barviva, a hlavně o jejich pozitivní účinky …víceAbstract:
Anthocyanins are plant pigments which are widely represented in human diet and have many health benefits. Fruit is the main dietary source of anthocyanins. Nowadays, however, also less typical sources of these pigments are becoming important, especially atypically coloured varieties of vegetables, such as cabbage, carrots, cauliflower and potatoes. The need of new analytical methods for analysis of …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 8. 4. 2015
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: prof. Ing. Jaromír Lachman, CSc.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ELIÁŠOVÁ, Marie. \textit{Vývoj a validace LC-MS metody pro charakterizaci anthokyanidinů v bramborách s barevnou dužninou}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2015. Dostupné z: https://theses.cz/id/cinn6t/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Výživa a potraviny / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Molekulární identifikace a charakterizace profágů u koaguláza-negativních druhů stafylokoků
Martina Peterková -
Vývoj a optimalizace metody kapilární elektroforéza-frontální analýza (CE-FA) s využitím automatizovaného míchání vzorku.
Lenka Michalcová -
Optimalizace metody pro stanovení jetelových isoflavonů
David Kroupa -
Optimalizace metody pro stanovení isoflavonů a equolu v sýru
Lenka Jurasová -
Optimalizace HPLC metody pomocí matematického plánování
Lukáš Hekerle -
Zavedení a optimalizace metody ELISA
Tereza KOPAČKOVÁ -
Optimalizace metody DRECE
Benjamin Málek
Název
Vložil
Vloženo
Práva