Extrakce silic kmínu pomocí superkritické fluidní extrakce (SFE) – Bc. Sabina Szabó
Bc. Sabina Szabó
Diplomová práce
Extrakce silic kmínu pomocí superkritické fluidní extrakce (SFE)
Extraction of caraway essential oils by supercritical fluid extraction (SFE)
Anotace:
Tato diplomová práce se zabývá kvalitativními parametry kmínu kořenného, který je v ČR nejvíce pěstovaným kořeninovým druhem a má u nás dlouholetou tradici. Sekundární metabolity kmínu jsou předmětem řady výzkumných projektů. Kmín obsahuje ze sekundárních metabolitů silice, které mají široké spektrum využití. Nejčastěji jsou používány ve farmacii a potravinářství. V současné době jsou účinky kmínových …víceAbstract:
This diploma thesis deals with the qualitative parameters of caraway, which is the most cultivated root species in the Czech Republic and has a long tradition in our country. Secondary metabolites of caraway are the subject of many research projects. Caraway contains essential oils from secondary metabolites which have a wide range of uses. They are most commonly used in the pharmaceutical and food …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 4. 5. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 1. 6. 2022
- Vedoucí: Ing. Helena Pluháčková, Ph.D.
- Oponent: Prokop Šmirous, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Jakost a zdravotní nezávadnost potravin
Práce na příbuzné téma
-
The Implementation of Smart Technology into the Food Chain
Karl-Armin Brohm -
Development of a technology for crystallization and spray drying of saccharides and salts in the food industry
Damla Avci -
Utilization of algae in food industry
Kateřina Patloková -
Analysis of volatile compounds in a value-added jerky by incorporating Ajwain and Thyme essential oils
Elaine Anit -
Chemical composition and antimicrobial activity of essential oils and supercritical carbon dioxide extracts of Asian spices against food pathogens in liquid and vapor phase
Kateřina Vihanová -
Variabilita obsahu silic kmínu kořenného ( Carum carvi,L.).
Jiří Urbánek -
&-lt;i&-gt;In vitro&-lt;/i&-gt; growth-inhibitory activity of spice essential oils and supercritical CO\(_{2}\) extracts against food pathogenic bacteria in vapor phase
Ondřej Horák -
SPICE model struktury LDMOS
Dmitrii Loginov