Ovlivnění oxidačního stresu nutriční intervencí – Lucie Krumlová
Lucie Krumlová
Bakalářská práce
Ovlivnění oxidačního stresu nutriční intervencí
Influence of oxidative stress by nutritional intervention
Anotace:
V lidském organismu jsou neustále tvořeny reaktivní sloučeniny kyslíku a dusíku, které mají velký potenciál atakovat hlavní biomolekuly organismu, jako jsou lipidy, proteiny, nukleové kyseliny a sacharidy. V těle existuje celá řada antioxidačních mechanismů, které jsou schopné tyto látky neutralizovat. Pokud ovšem dojde k situaci, že převáží účinky reaktivních sloučenin nad antioxidační kapacitou …víceAbstract:
Reactive oxygen and nitrogen species are constantly formed in the human body and they have a great potential to attack the body's main biomolecules, such as lipids, proteins, nucleic acids and carbohydrates. There are a number of antioxidant mechanisms in the body that are able to neutralize these substances. However, if a situation occurs that the effects of the reactive compounds outweighs the …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 17. 4. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Petr Kačer, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
KRUMLOVÁ, Lucie. \textit{Ovlivnění oxidačního stresu nutriční intervencí}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2022. Dostupné z: https://theses.cz/id/daj4eg/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program / obor:
Zemědělství, zahradnictví a rozvoj venkova / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Význam antioxidantů ve stravě: karotenoidy
Tereza MATOUŠKOVÁ -
Významné antioxidanty a antioxidační aktivita ve vybraných druzích obilovin
Martin Liška -
Jakon - zdroj pozitivně působících látek ve stravě
Lenka Vomočilová -
Antioxidační látky medu a jejich význam ve stravě člověka
Pavel Suchánek -
Recidivující aftózní stomatitida a oxidační stres
Lucie Masopustová -
Oxidační stres a integrita DNA spermií v ejakulátu mužů.
Adéla Voňková -
Oxidační stres u denitrifikačních bakterií
Timotej Gajdošík -
FnrP regulon bakterie Paracoccus denitrificans a jeho odezva na oxidační stres
Ivo Fukala
Název
Vložil
Vloženo
Práva