Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu a sacharidů v medovinách pomocí separačních technik v kapalné fázi – Bc. Kamila Moravcová
Bc. Kamila Moravcová
Diplomová práce
Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu a sacharidů v medovinách pomocí separačních technik v kapalné fázi
Determination of 5-hydroxymethylfurfural and sacharides in mead using liquid phase separation techniques
Anotace:
První část diplomová práce se zabývá stanovením 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF) s využitím kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi a micelární elektrokinetické chromatografie ve spojení s UV detekcí. Dále byla optimalizována separace glukosy, fruktosy a sacharosy jako nejvýznamnějších sacharidů obsažených v medovinách. Pro jejich separaci byla využita chromatografie hydrofilních interakcí …víceAbstract:
First part of master thesis was focused on determination of 5-hydroxymethylfurfurale (HMF) using reversed phase liquid chromatography and micellar electrokinetic chromatography coupled to UV detector. Further, the separation of the most important saccharides in meads, glucose, fructose and sucrose, was optimized. The chromatography hydrophilic interaction was used for the separation, where the chemical …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 28. 5. 2015
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 2. 6. 2015
- Vedoucí: Ing. Soňa Řezková, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
MORAVCOVÁ, Kamila. \textit{Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu a sacharidů v medovinách pomocí separačních technik v kapalné fázi}. Online. Diplomová práce. Pardubice: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická. 2015. Dostupné z: https://theses.cz/id/donpie/.
Jak správně citovat práci
Moravcová, Kamila. Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu a sacharidů v medovinách pomocí separačních technik v kapalné fázi. Pardubice, 2015. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Micelární elektrokinetická chromatografie přírodních antioxidantů s programovanou změnou složení pseudostacionární fáze
Jana Váňová -
Separace flavonoidů pomocí micelární elektrokinetické chromatografie s redukovaným elektroosmotickým tokem
Eva Růžičková -
Spojení elektrokinetické chromatografie s hmotnostní spektrometrií v toxikologické a klinické analýze
Martin ŠVIDRNOCH -
Separace nilutamidu, flutamidu a fluridu micelární elektrokinetickou chromatografií
Petra Nováková -
Stanovení vybraných složek medovin metodou kapalinové chromatografie
Dagmar Kalvachová -
Vliv nového komplexu platiny na metabolismus glukosy v nádorových buňkách
Lucie Štěpánková -
Optické sledování hladiny glukosy
Denis Balogh -
Vliv glukosy na korozní chování hořčíkové slitiny AZ31 ve fyziologickém roztoku
Denisa Faltýnková