Vliv vybraných složek rostlinných silic na růst Helminthosporium solani Durier et Mont., 1849 způsobující stříbřitost slupky bramboru – Bc. Marie VESELSKÁ
Bc. Marie VESELSKÁ
Diplomová práce
Vliv vybraných složek rostlinných silic na růst Helminthosporium solani Durier et Mont., 1849 způsobující stříbřitost slupky bramboru
Effect of selected components of essential oils on the growth of Helminthosporium solani Durier et Mont., 1849 causing silver scurf of potato
Anotace:
Helminthosporium solani Durier et Mont., 1849 je patogenní houba způsobující stříbřitost slupky bramboru (Solanum tuberosum L.). Toto onemocnění se nejvíce šíří ve skladech a snižuje tržní hodnotu hlíz. Hlavním cílem experimentální části bylo zjistit vliv deseti vybraných složek esenciálních olejů (EO a-pinen, cinnamaldehyd, D-karvon, eukalyptol, karvakrol, L-linalool, L-mentol, L-menton, (R)-(+)-limonen …víceAbstract:
Helminthosporium solani Durier et Mont., 1849 is a pathogenic fungus causing silver scurf of potato (Solanum tuberosum L.). This disease is most prevalent in storage and reduces the market value of the tubers. The main aim of the experimental part was to determine the effect of ten selected components of essential oils (EO a-pinene, cinnamaldehyde, D-carvone, eucalyptol, carvacrol, L-linalool, L-menthol …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 29. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Martin Kmoch, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
VESELSKÁ, Marie. \textit{Vliv vybraných složek rostlinných silic na růst Helminthosporium solani Durier et Mont., 1849 způsobující stříbřitost slupky bramboru}. Online. Diplomová práce. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/f7lrdb/.
Jak správně citovat práci
VESELSKÁ, Marie. Vliv vybraných složek rostlinných silic na růst Helminthosporium solani Durier et Mont., 1849 způsobující stříbřitost slupky bramboru. Olomouc, 2024. diplomová práce (Mgr.). UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Přírodovědecká fakulta
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI, Přírodovědecká fakultaUNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Přírodovědecká fakultaMagisterský studijní program / obor:
Biotechnologie a genové inženýrství / Biotechnologie a genové inženýrství
Práce na příbuzné téma
-
Vliv podmínek skladování na rozšíření stříbřitosti slupky a vločkovitosti hlíz bramboru
Aleš Schneiberg -
Detekce patogenů lilku bramboru přenosných sadbou
Nikola Bačová -
Náchylnost odrůd bramboru k patogenům Streptomyces scabiei, Thanatephorus cucumeris a Helminthosporium solani způsobujícím choroby hlíz
Jitka Dejmalová -
Transdermální absorpce z emulzí s enkapsulovanými složkami esenciálních olejů
Kateřina Mochťáková -
Vliv vybraných esenciálních olejů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou
Edita Vavrečková -
Analytické metody pro hodnocení esenciálních olejů
Jana Hudečková -
Vybrané komponenty esenciálních olejů jako aktivátory aryluhlovodíkového receptoru
Adéla BURIANOVÁ -
Vliv zrychleného stárnutí a působení vybranných složek esenciálních olejů na lignocelulózové materiály.
Zuzana Špundová
Název
Vložil
Vloženo
Práva