Stanovení obsahu karotenoidů u vybraných druhů mikrozeleniny – Bc. Kateřina Otrusinová
Bc. Kateřina Otrusinová
Diplomová práce
Stanovení obsahu karotenoidů u vybraných druhů mikrozeleniny
Determination of carotenoid content in selected types of microgreens
Anotace:
Diplomová práce je zaměřena na obsah karotenoidů (β-karotenu a luteinu) ve 14 druzích mikrozeleniny. Ačkoliv je mikrozelenina malé velikosti, je výrazná svou chutí, barvou a zdravotními benefity. Výsledky ukázaly, že různé druhy mikrozeleniny obsahují velmi odlišné množství β-karotenu a luteinu. Obsah β-karotenu se pohyboval v rozmezí 1,55–4,82 mg / 100 g čerstvé mikrozeleniny, obsah luteinu byl v …víceAbstract:
The thesis focuses on the content of carotenoids (β-carotene and lutein) in 14 species of microgreens. Although microgreens are small in size, they are distinctive in taste, colour and health benefits. The results showed that different types of microgreens contain very different amounts of β-carotene and lutein. The β-carotene content ranged from 1.55–4.82 mg / 100 g fresh microgreens, while the lutein …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 31. 5. 2023
- Vedoucí: Ing. Jana Simonová, Ph.D.
- Oponent: Radka Kočí, externi
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Jakost a zdravotní nezávadnost potravin
Práce na příbuzné téma
-
Dynamika změn obsahu pigmentů lutein epoxidového cyklu u jehlic smrku vystaveného rozdílným světelným podmínkám
Sandra CHARVÁTOVÁ -
Stanovení biologicky aktivních látek, zejména karotenoidů, pomocí technik hmotnostní spektrometrie a určení vybraných vlastností luteinu
Barbora HRVOLOVÁ -
Stanovení antioxidantů pomocí HPLC-ECD
Jitka BŘEZNICKÁ -
Lutein v doplňcích stravy
Miroslav ŠIVEL -
Porovnání vlastností standardů luteinu pořízených od různých firem
Monika TRUDIČOVÁ