Vliv vybraných skupin potravin na vznik zubního kazu – Bc. Hana Kvardová
Bc. Hana Kvardová
Diplomová práce
Vliv vybraných skupin potravin na vznik zubního kazu
The influence of selected food groups on the development of dental caries
Anotace:
Zubní kaz je onemocnění, které se může vyskytovat po celý život člověka, v primárním i trvalém chrupu, může poškodit korunku, ale i kořen zubu a končit až jeho ztrátou. Považuje se za mikrobiálně dietetický problém a vzniká v důsledku hromadění bakterií, jako je například Streptococcus mutans, na povrchu zubu. Ty fermentují dostupné sacharidy za vzniku kyselin a následně rozpouští hydroxyapatit, minerál …víceAbstract:
Tooth decay is a disease that can occur throughout a person's life, in both primary and permanent teeth, and can damage the crown as well as the root of the tooth, potentially leading to tooth loss. It is considered a microbiological dietary problem and arises due to the accumulation of bacteria, such as Streptococcus mutans, on the surface of the tooth. These bacteria ferment available sugars, producing …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 16. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 17. 5. 2023
- Vedoucí: doc. Ing. Boris Hučko, CSc.
- Oponent: Radko Pechar, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
KVARDOVÁ, Hana. \textit{Vliv vybraných skupin potravin na vznik zubního kazu}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/g3fg0x/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Posouzení účinku antimikrobiálních peptidů na infekční onemocnění způsobující parodontitidu a zubní kaz.
Sofia Sharkawy -
In-cell NMR spectroscopy of nucleic acids in human cells
Šimon Džatko -
Advanced gas chromatography for the determination of fatty acids in biological matrices
Veronika Farková -
Studies of quadruplex nucleic acids
Petr Stadlbauer -
Studies of protein - nucleic acids complexes
Miroslav Krepl -
Nitro-fatty acids as potential endogenous regulators of macrophage essential physiological functions.
Hana Vereščáková -
The Interaction of Graphene Oxide with Humic Acids, a Computational Study
Stefan FERLIN -
Analysis of hydroxy fatty acids using GC-EI-MS and HPLC-ESI-MS
Johannes GRAHAMMER
Název
Vložil
Vloženo
Práva