Vliv rostlinných chinonů na tvorbu biofilmů u vybraných patogenních potravinových mikroorganismů – Bc. Barbora Szegediová
Bc. Barbora Szegediová
Diplomová práce
Vliv rostlinných chinonů na tvorbu biofilmů u vybraných patogenních potravinových mikroorganismů
Effect of plant derived quinones on the biofilm formation of selected food pathogens
Anotace:
Tato diplomová práce se zabývá vlivem rostlinných chinonů na tvorbu biofilmu Staphylococcus aureus. Vybrané chinony vykazují inhibiční účinky proti planktonické formě některých bakterií, předpokládalo se tedy, že některé z nich by mohly být schopny inhibice tvorby biofilmu S. aureus. Cílem bylo vyhodnotit a porovnat antibakteriální aktivitu vybraných chinonů jak proti planktonické formě bakterií, tak …víceAbstract:
This thesis is focused on the influence of plant quinones on biofilm formation by Staphylococcus aureus. Selected quinones show a certain inhibitory effect against planctonic cells of some bacterias, therefore it was assumed that some of them could possess growth-inhibitory activity against staphylococcal biofilm. The aim of this study was to evaluate and compare the antimicrobial activity of selected …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 10. 4. 2015
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Pavel Nový, Ph.D.
- Oponent: Eva Skřivanová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
SZEGEDIOVÁ, Barbora. \textit{Vliv rostlinných chinonů na tvorbu biofilmů u vybraných patogenních potravinových mikroorganismů}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2015. Dostupné z: https://theses.cz/id/gbv3zw/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Kvalita a zpracování zemědělských produktů / Kvalita a zpracování zemědělských produktů
Práce na příbuzné téma
-
Determination of in vitro antistaphylococcal effect of Cambodian essential oil-bearing plants using broth microdilution volatilization method
Ingrid Faltová -
Antibakteriální aktivita a synergický potenciál fenolických sloučenin z kůry kořenů Morus alba
Gabriela Škovranová -
Antibakteriální aktivita extraktů a silic z různých genotypů léčebného konopí (Cannabis sativa L.)
Lukáš Kořánek -
Antibakteriální aktivita konopných extraktů v různém stádiu zralosti
Jana Štěpánová -
Antibakteriální aktivita biosurfaktantů
Kateřina Vašíčková -
Zelená syntéza kovových nanočástic pomocí extraktu z révy vinné a jejich antibakteriální aktivita
Alina Aliaskerova -
Antibakteriální aktivita přírodních polyfenolů
Kamila ZIMANOVÁ -
Antibakteriální aktivita stříbrných a zlatých nanočástic vytvořených pomocí extraktů z Vitis vinifera a Cannabis sativa
Martin Šivel
Název
Vložil
Vloženo
Práva