Bakterie produkující bakteriociny a perspektivy jejich využití – Michaela NOVÁKOVÁ
Michaela NOVÁKOVÁ
Bakalářská práce
Bakterie produkující bakteriociny a perspektivy jejich využití
Bacteria producing bacteriocins and perspectives of their use
Anotace:
Práce je rešeršního charakteru vypracována na téma "Bakterie produkující bakteriociny a perspektivy jejich využití". Bakteriociny jsou látky peptidové povahy, které slouží grampozitivním i gramnegativním bakteriím k inhibici konkurenčních bakterií. V dnešní době jsou velmi využívané při konzervaci potravin, prevenci i léčbě nemocí způsobených patogenními bakteriemi. Práce je zaměřena na jejich charakteristiku …víceAbstract:
Theme of my bachelor thesis is "Bacteria producing bacteriocins and perspectives of their use." Bacteriocins are peptides, which helps grampositive and gramnegative bacteria inhibit competitive bacteria. Today they are used for food preservation, prevention and treatment of bacterial disease. Thesis is focused on their characteristics, bacteria producing bacteriocines and their impact on living organisms …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 24. 4. 2019
Zveřejnit od: 31. 12. 2999
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 5. 6. 2019
- Vedoucí: prof. RNDr. Kateřina Malachová, CSc.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
NOVÁKOVÁ, Michaela. Bakterie produkující bakteriociny a perspektivy jejich využití. Ostrava, 2019. bakalářská práce (Bc.). OSTRAVSKÁ UNIVERZITA. Přírodovědecká fakulta
Plný text práce
Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: OSTRAVSKÁ UNIVERZITA, Přírodovědecká fakultaOSTRAVSKÁ UNIVERZITA
Přírodovědecká fakultaBakalářský studijní program / obor:
Biologie / Experimentální biologie
Práce na příbuzné téma
-
Bakteriociny produkované druhy rodu Pseudomonas
Kristýna Dufková -
Bakteriociny produkované bakteriemi mléčného kvašení a jejich využití v potravinářství
Tereza Rusz -
Bakteriociny - protinádorová aktivita
Marta Medková -
Vliv kultivačních podmínek na transkriptom bakterie Streptococcus mutans
Veronika Žajdlíková -
Transkriptomická analýza bakterie Bacillus cereus
Petra Kubasová -
Rezistentní bakterie jako původci infekcí spojených se zdravotní péčí
Aja Komprdová -
Delece profágů a nežádoucích genů z genomu bakterie <I>Pseudomonas aeruginosa</I> využívaného pro produkci lytických fágů.
Dominika Kubinová -
Sulfát redukující bakterie ústní dutiny
Martina Coufalová