Nikol Zahradníková
Bakalářská práce
Fosfolipidy v potravinách
Phospholipids in food
Anotace:
Podstatou této práce je poukázat na pestré účinky fosfolipidů, které jsou v současné době nedoceněny. Jelikož jsou fosfolipidy součástí všech buněčných membrán je první část věnována popisu jejich základní charakteristiky, trávení a biologického významu v živém organismu. Jednotlivé fosfolipidy se liší i benefity, které poskytují našemu organismu. Další část je zaměřena na význam využití v potravinářství …víceAbstract:
The main goal of this thesis is to highlight the benefits of phospholipids, which are currently underappreciated. The first part is devoted to a description of their basic characteristics, digestion and biological importance in living organism. Phospholipids differ in the benefits they provide to our organism. The next part focuses on the importance of their use in the food industry. In this sector …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 28. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 6. 6. 2023
- Vedoucí: Mgr. Milena Matejovičová, Ph.D.
- Oponent: Lukáš Dvořák, Ing.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaBakalářský studijní program:
Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Genetic polymorphisms and gustatory perception of dietary lipids in the obese subjects
Jiří Plesník -
Counter Current Chromatography for enhanced recovery and characterization of intact polar lipids in soil organic matter.
Sakshi Ravindra TRIPATHI -
Identifying cultivation conditions for selective biosynthesis of ladderane lipids in anamox cultures
Denisa Čadková -
Simulations of membranes containing ladderane lipids
Terezie Císařová -
Chelating lipids for optical quantum nanosensors
Lucie Wohlrábová -
The volatile carbonyl compounds formed during the oxidation of lipids in fish and fish products
Chibueze Benjamin Atuchukwu -
Changes of Plasma Lipids during Weight Reduction in Females Depends on APOA5 Variants
Pavel Suchánek -
Raman Microspectroscopy of Individual Algal Cells: Sensing Unsaturation of Storage Lipids in vivo
Petr KOTAS