Charakterizace diploidní pšenice Triticum monococcum jako zdroje nových genů pro šlechtění pšenice – Bc. Hana VANŽUROVÁ
Bc. Hana VANŽUROVÁ
Diplomová práce
Charakterizace diploidní pšenice Triticum monococcum jako zdroje nových genů pro šlechtění pšenice
Source of new genes for wheat improvement: characterization of diploid wheat Triticum monococcum.
Anotace:
Pšenice setá (Triticum aestivum L.) je z hlediska výživy jednou z nejdůležitějších plodin světa. Pšenice poskytuje 20 % všech kalorií konzumovaných lidskou populací. Vzhledem k rozrůstající se lidské populaci, měnícím se klimatickým podmínkám a omezeným zdrojům osevných ploch je pšenice předmětem studií řady genetických a šlechtitelských programů zaměřených na navýšení jejího výnosu a kvality. Hlavní …víceAbstract:
Bread wheat (Triticum aestivum L.) is one of the most important crops in the word and provides 20 % all calories consumed by human population. In spite of climate changes, limited resources of arable land and fast growing human population are yield and quality improvements the major changes of sustainable agriculture. The main obstructions in identification of genes affecting wheat improvement are …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 10. 5. 2013
Zveřejnit od: 10. 5. 2013
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 10. 6. 2013
- Vedoucí: Mgr. Miroslav Valárik, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
VANŽUROVÁ, Hana. \textit{Charakterizace diploidní pšenice Triticum monococcum jako zdroje nových genů pro šlechtění pšenice}. Online. Diplomová práce. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta. 2013. Dostupné z: https://theses.cz/id/ll1myv/.
Jak správně citovat práci
VANŽUROVÁ, Hana. Charakterizace diploidní pšenice Triticum monococcum jako zdroje nových genů pro šlechtění pšenice. Olomouc, 2013. diplomová práce (Mgr.). UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Přírodovědecká fakulta
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti od 10.5.2013
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou od 10. 5. 2013 dostupné: světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI, Přírodovědecká fakultaUNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Přírodovědecká fakultaMagisterský studijní program / obor:
Biologie / Molekulární a buněčná biologie
Práce na příbuzné téma
-
Vliv různých způsobů zpracování na antioxidační aktivitu a obsah vybraných antioxidantů pšenice seté (Triticum aestivum L.), pšenice jednozrnky (Triticum monococcum L.) a pšenice dvouzrnky [(Triticum dicoccum Schuebl (Schrank)]
Klára Podráská -
Hodnocení obsahu antioxidantů a antioxidační aktivity u vybraných materiálů pšenice seté (Triticum aestivum L.) a pšenice jednozrnky (Triticum monococcum L.)
Radek Šašinka -
Zavedení nových typů markerů do mapy Triticum monococcum L. pro mapování výnosu a prvků výnosu
Hana VANŽUROVÁ -
Struktura genetických zdrojů a aktuální stav využití pšenice jednozrnky (Triticum monococum L.) v České republice.
Lucie PAVLOVSKÁ -
Obsah vybraných antioxidantů a antioxidační aktivita v obilkách nových odrůd pšenice seté (Triticum aestivum L.), pšenice jednozrnky (T. monococcum L.) a dvouzrnky [T. dicoccum Schuebl (Schrank)]
Kristina Jírů -
Vliv různých způsobů zpracování na antioxidační aktivitu a obsah vybraných antioxidantů pšenice seté (Triticum aestivum L.), pšenice jednozrnky (Triticum monococcum L.) a pšenice dvouzrnky [(Triticum dicoccum Schuebl (Schrank)]
Klára Podráská -
Vliv sucha na klíčení vybraných genotypů pšenice seté (Triticum aestivum L.) a sóji luštinaté (Glycine max L.)
David Reif -
Vliv krátkodobého vodního deficitu na vybrané fyziologické charakteristiky pšenice seté (Triticum aestivum L.)
Semen Lysytskyi
Název
Vložil
Vloženo
Práva