Možnosti využití elektrochemické detekce ke stanovení antioxidantů a antioxidační aktivity – Bc. Nikola Kopecká
Bc. Nikola Kopecká
Diplomová práce
Možnosti využití elektrochemické detekce ke stanovení antioxidantů a antioxidační aktivity
Possibilities of using electrochemical detection for determination
Anotace:
Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity v plodech rakytníku, černého rybízu a šípku. V první části se pojednává o volných radikálech a jejich vlivu na oxidační stres v těle. Také je popsán antioxidační systém a významné antioxidanty. Následně je popsána vysokoúčinná kapalinová chromatografie, její spojení s elektrochemickou detekcí a v neposlední řadě také spojení průtokové …víceAbstract:
This diploma thesis is focused on the determination of antioxidant activity in the fruits of sea buckthorn, black currant and rosehip. The first part deals with free radicals and their effect on oxidative stress in the body. The antioxidant system and important antioxidants are also described. Subsequently, high-performance liquid chromatography, its connection with electrochemical detection and, last …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 11. 5. 2022
Zveřejnit od: 31. 12. 2999
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Blanka Švecová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
KOPECKÁ, Nikola. \textit{Možnosti využití elektrochemické detekce ke stanovení antioxidantů a antioxidační aktivity}. Online. Diplomová práce. Pardubice: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická. 2022. Dostupné z: https://theses.cz/id/lz73p3/.
Jak správně citovat práci
Kopecká, Nikola. Možnosti využití elektrochemické detekce ke stanovení antioxidantů a antioxidační aktivity. Pardubice, 2022. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Antioxidační aktivita nápoje Kombucha z různých druhů čajů
Karina Prikhodko -
Antioxidační aktivita fenolických látek
Petra Švestková -
Aktivita antioxidantů u vybraných druhů řas za působení abiotického stresu
Adam Slavík -
Antioxidační aktivita a obsah polyfenolů v extraktech meduňky a hluchavky
Jitka Gajárková -
Významné antioxidanty a antioxidační aktivita v různě zbarvených hlízách odrůd brambor
Sebastian Holaza -
Významné antioxidanty a antioxidační aktivita ve vybraných druzích obilovin
Martin Liška -
Micelární elektrokinetická chromatografie přírodních antioxidantů s programovanou změnou složení pseudostacionární fáze
Jana Váňová -
Analýza antioxidantů v přírodních matricích s využitím spojení kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií
Petra Šilarová