Možnosti stanovení karotenoidů v potravinách – Ing. Jitka BŘEZNICKÁ
Ing. Jitka BŘEZNICKÁ
Bakalářská práce
Možnosti stanovení karotenoidů v potravinách
Possibilities of determination carotenoids in foodstaff
Anotace:
Cílem této bakalářské práce je popsat karotenoidy a jejich biologickou účinnost. Mezi tyto látky můžeme zařadit -karoten, lykopen, lutein, zeaxanthin, astaxanthin a další karotenoi-dy. Tyto látky mají pozitivní vliv na lidské zdraví a některé z nich mají i antioxidační účinky. Karotenoidy se nejčastěji stanovují metodou HPLC. Tato metoda má široké použití a také poskytuje velmi dobré výsledky …víceAbstract:
This bachelor work describes carotenoids and their biologically activities In these caroteno-ids there can be found -carotene, lycopene, lutein, zeaxanthin, astaxanthin and others ca-rotenoids. This substances have a great benefit for human health and some of them shows out antioxidant activities. Substances are the most frequently determined by the method HPLC. This method has a wide range …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 4. 6. 2009
Identifikátor:
5262
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 19. 6. 2007
Citační záznam
Jak správně citovat práci
BŘEZNICKÁ, Jitka. Možnosti stanovení karotenoidů v potravinách. Zlín, 2009. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci pouze na univerzitě až od 04. 06. 2009
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlný text práce je k dispozici v elektronické podobě.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Chemie a technologie potravin
Práce na příbuzné téma
- Žádné práce na příbuzné téma.