Výskyt sporulujících bakterií v potravinách – Kateřina Růžičková
Kateřina Růžičková
Diplomová práce
Výskyt sporulujících bakterií v potravinách
Occurence of spore-forming bacteria in food
Anotace:
Bakteriální toxiny patří mezi nejsilnější toxiny v přírodě. Například botulotoxin je jedním z nejsilněji působícím toxinem vůbec. Produkce toxinů je spojena s přechodem bakterií z vegetativní formy (tzv. aktivní) na spory (tzv. spící formu). Do organismu se toxiny dostávají pozřením kontaminované potraviny, kde mohou vyvolat onemocnění z potravin. Spory jsou běžným kontaminantem potravin. Zdroje kontaminace …víceAbstract:
Bacterial toxins belong to the strongest toxins in the nature. For example, the botulinum toxin is one of the strongest toxins that exists. Toxin production is associated with the transition from vegetative forms of bacteria (active form) to spores (resting form). Toxins get into the organisms by ingesting of contaminated food, where they can cause foodborne diseases. The spores are common food contaminant …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 10. 4. 2016
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: prof. Ing. Vojtěch Rada, CSc.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
RŮŽIČKOVÁ, Kateřina. \textit{Výskyt sporulujících bakterií v potravinách}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2016. Dostupné z: https://theses.cz/id/o2j3oe/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Výživa a potraviny / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Stanovení bakterie Bacillus subtilis pomocí imunosensorů s nanočásticemi
Renata Šromová -
Charakterisace protilátek proti Bacillus subtilis pomocí piezoelektrického biosensoru
Linda Horáková -
Výskyt bakterií rodu Bacillus v potravinách
Štěpánka Rozkovcová -
Studium interakce protilátek s Bacillus atrophaeus pomocí biosensorů
Zdeněk Farka -
Aerobní sporulující bakterie v potravinách
Andrea Wagnerová
Název
Vložil
Vloženo
Práva