Studium kapsaicinu jako markeru pálivosti paprik – Tomáš Do
Tomáš Do
Bakalářská práce
Studium kapsaicinu jako markeru pálivosti paprik
Study of capsaicin as a marker of pungency of peppers
Anotace:
Kapsaicin je hlavní složkou chilli papriček tvořící pálivou chuť. V této bakalářské práci byla pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie hodnocena přítomnost a koncentrace přírodních kapsaicinoidů (kapsaicin a dihydrokapsaicin) vyextrahovaných z 12 různých odrůd chilli papriček (Jalapeño, Bhut Jolokia Yellow, Habanero Orange, Carolina Reaper, atd.). Každá odrůda byla připravena bez semen a přepážek …víceAbstract:
Capsaicin is the main component of chilli peppers responsible for pungency. In this bachelor thesis, the presence and concentration of natural capsaicinoids (capsaicin and dihydrocapsaicin) extracted from 12 different varieties of chilli peppers (Jalapeño, Bhut Jolokia Yellow, Habanero Orange, Carolina Reaper, etc.) were determined by high performance liquid chromatography. Each variety was prepared …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 5. 4. 2018
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: RNDr. Ondřej Zítka, Ph.D.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Isolation, Identification and Qantification of Cytokinin Nucleotides by High Performance Liquid Chromatography and Capillary Electrophoresis
Tibor BÉRES -
Vysokoúčinná kapalinová chromatografie v analýze pražené kávy
Kamil Mikulášek -
"Zelená" vysokoúčinná kapalinová chromatografie
Milan Hodes -
Elektrochemické studium derivátů fentanylu a jejich stanovení metodou HPLC s UV a elektrochemickou detekcí
Beáta PELIKÁNOVÁ -
Kapsaicin
Jan Konvička