Vliv mykotoxinů na adhezi probiotických mikroorganismů – Bc. Aneta Horáková
Bc. Aneta Horáková
Diplomová práce
Vliv mykotoxinů na adhezi probiotických mikroorganismů
The effect of mycotoxins on the adhesion of probiotic microorganisms
Anotace:
V současné době jsou mykotoxiny řazeny mezi jedny z hlavních kontaminantů, které se vyskytují napříč potravinami po celém světe. Je již prokázán jejich negativní vliv na lidský organismus v podobě mutagenity, teratogenity nebo karcinogenity a také jejich výskyt v různých potravinových komoditách. Málo informací je však známo ohledně jejich působení na střevní mikrobiom, a zejména o jejich vlivu na …víceAbstract:
Currently, mycotoxins are found as one of the main contaminants across food around the world. Their negative effect on the human body in the form of mutagenicity, teratogenicity or carcinogenicity has been proven as well as their occurrence in various food commodities. However, little information is known about their effect on the intestinal microbiome and mainly their effect on the adhesion of probiotic …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 13. 7. 2020
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Ivo Doskočil, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
HORÁKOVÁ, Aneta. \textit{Vliv mykotoxinů na adhezi probiotických mikroorganismů}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2020. Dostupné z: https://theses.cz/id/qb7h3i/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Výživa a potraviny / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Mykotoxiny v bezlepkových potravinách z českého trhu
Kateřina Bursová -
Nově se vyskytující mykotoxiny v potravinách a herbálních doplňcích stravy
Kristýna Hronová -
Free and modified forms of mycotoxins in food, possibilities of their analysis and minimization strategies
Nela Průšová -
Chemické kontaminanty v potravinách-mykotoxiny
Dominika Siudová -
Mykotoxiny produkované plísněmi v potravinách
Renata GRÉGROVÁ -
Mykotoxiny v potravinách a stanovení produkce kyseliny cyklopiazonové v sýrech s bílou plísní na povrchu.
Zdeňka FOLTÝNOVÁ
Název
Vložil
Vloženo
Práva