Aktivita rostlinných látek proti bakteriálním biofilmům – Michal Švorc
Michal Švorc
Diplomová práce
Aktivita rostlinných látek proti bakteriálním biofilmům
Activity of plant derived compounds against bacterial biofilms
Anotace:
Bakteriální biofilmy jsou přisedlé kolonie bakterií, lišící se od planktonicky žijících buněk zvýšenou rezistencí vůči vnějším faktorům. Biofilmy mohou být tvořeny patogenními bakteriemi, které bývají příčinou kontaminací v potravinářském průmyslu, medicíně a dalších oborech. Kromě ohrožení veřejného zdraví jsou biofilmy příčinou velkých ekonomických ztrát nejen v potravinářství, ale i v dalších odvětvích …víceAbstract:
Bacterial biofilms are sessile colonies which are different from planktonic cells by increased resistance to external factors. Biofilms can be formed by pathogenic bacteria causing contamination particularly in food industry and in medicine. Beside the threat to public health, bacterial biofilms represent serious economic losses not only in the food industry but also in other sectors of industry where …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 7. 4. 2016
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Pavel Nový, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ŠVORC, Michal. \textit{Aktivita rostlinných látek proti bakteriálním biofilmům}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2016. Dostupné z: https://theses.cz/id/qye690/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Kvalita a zpracování zemědělských produktů / Kvalita a zpracování zemědělských produktů
Práce na příbuzné téma
-
Potential of plant-derived compounds to enhance the efficiency of conventional preservatives
Michaela Poslušná -
Selective combinatory effect of antibiotics with phytochemicals and synthetic analogues of plant-derived compounds against diarrhoea-causing and beneficial intestinal bacteria
Hayford Osei-Owusu -
Effect of plant-derived extracts and compounds on human intestinal bacteria and cells in vitro
Tomáš Kudera -
Development of Screening Method for Assessment of Growth-Inhibitory Activity of Plant-Derived Volatile Compounds Against Staphylococcus aureus
Anna Krkonošková -
In vitro evaluation of selective antimicrobial activity of plant-derived compounds against Bifidobacteria and Clostridia
Běla Bonušová -
Antibacterial and antiproliferative effects of plant-derived quinoline alkaloids on gut system: A review of literature
Anna Wildová -
Potential application of plant essential oils for food preservation
Mayda Rojnik -
Evaluation of in vitro growth-inhibitory interactions between essential oils and their volatile compounds against Staphylococcus aureus in vapour phase.
Marie Straková
Název
Vložil
Vloženo
Práva