Sára Vavřinčíková
Bakalářská práce
Biologické vlastnosti hřebíčku
Biological properties of clove
Anotace:
Bakalářská práce byla zaměřena na biologické účinky hřebíčku a eugenolu, které mají velký význam jako potencionálního konzervantu potravin a zdroje antioxidantů. Úvod pojednává o obecných vlastnostech a složení hřebíčku. Následně se práce věnuje metodám technického zpracování, zejména získávání esenciálního oleje a jeho zapouzdření. Závěr je věnován využití hřebíčku v různých průmyslových odvětvích …víceAbstract:
The bachelor's thesis was focused on the biological effects of clove and eugenol, which are significant as potential food preservatives and sources of antioxidants. The introduction discusses the general attributes and composition of clove. The thesis then addresses the technical processing methods, particularly the extraction and encapsulation of essential oil. The conclusion is dedicated to the application …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 27. 6. 2024
Zveřejnit od: 31. 12. 2999
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Vavřinčíková, Sára. Biologické vlastnosti hřebíčku. Pardubice, 2024. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáBakalářský studijní program / obor:
Hodnocení a analýza potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Biologicky aktivní látky vybraných parazitických rostlin čeledi Orobanchaceae
Ivana Daňková -
Transportní nano-nosiče pro biologicky aktivní látky
Marie Kudličková Pešková -
Fotolabilní chránicí skupiny pro biologicky aktivní látky: p-Hydroxyphenacyl ammoniové soli
Iwona Božena Bownik -
Biologicky aktivní látky s potencionálním antiparazitárním účinkem a jejich působení na průběh vybraných parazitóz
Radka Pecková -
Hledání biologicky aktivních látek metodami výpočetní chemie
Tomáš Bouchal -
Biologicky aktivní látky v netradiční listové zelenině
Markéta FRIEDBERGEROVÁ -
Biologicky aktivní látky v hlívě ústřičné a jejich možné využití při chronických onemocněních člověka
Kateřina Polcová -
Biologicky aktivní látky müsli směsí s lišejníkem islandským
Lenka Kavanová