Význam jodu ve výživě lidí a hospodářských zvířat – Martina Erbanová
Martina Erbanová
Bakalářská práce
Význam jodu ve výživě lidí a hospodářských zvířat
The importance of iodine in the diet of humans and livestock
Anotace:
Jod je u lidí a hospodářských zvířat důležitou složkou potravy, jelikož je nezbytný pro jejich zdravý vývoj a reprodukci. V lidské stravě je nedostatečným prvkem, proto by se do jídelníčku měly častěji zařazovat potraviny s vyšším obsahem jodu. Tento halogen je stavební prvek při tvorbě hormonů štítné žlázy – tyroxinu a trijodtyroninu. Oba tyto hormony řídí látkovou výměnu všech somatických buněk, …víceAbstract:
Iodine is an important ingredient in the diet of humans and livestock since it is essential for their healthy development and reproduction. In the human diet, iodine is a deficient element; therefore food with higher iodine content should be included in the diet. This halogen is a structural element in the formation of thyroid hormones – thyroxine and triiodothyronine. Both of these hormones control …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 18. 4. 2018
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
- Oponent: Monika Sabolová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ERBANOVÁ, Martina. \textit{Význam jodu ve výživě lidí a hospodářských zvířat}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2018. Dostupné z: https://theses.cz/id/tpbdi5/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program / obor:
Zemědělství, zahradnictví a rozvoj venkova / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Výživa hospodářských zvířat v ekologickém zemědělství
Anna Telenská -
Využití řasy spiruliny ve výživě hospodářských zvířat
Anna Hrnčířová -
Ostropestřec mariánský ve výživě hospodářských zvířat
Marie Ludvíčková -
Těžké kovy ve výživě hospodářských zvířat a jejich vliv na střevní rezistom
Pavla Klepišová -
Kyselina fytová a fytáza ve výživě hospodářských zvířat
Elizaveta Zalisskaia -
Látky s antimikrobiálním účinkem používané ve výživě hospodářských zvířat
Monika Siváková -
Sója ve výživě hospodářských zvířat
Kateřina Burianová -
Selen ve výživě hospodářských zvířat.
Tatiana Rakova
Název
Vložil
Vloženo
Práva