Studium biologicky aktivních extraktů z vybraných léčivých rostlin pro využití v moderním potravinářském průmyslu – RNDr. Blanka Svobodová
RNDr. Blanka Svobodová
Disertační práce
Studium biologicky aktivních extraktů z vybraných léčivých rostlin pro využití v moderním potravinářském průmyslu
Study of biologically active extracts from selected medicinal plants for application in modern food industry
Anotace:
Hlavním cílem této disertační práce bylo studium málo prozkoumaných léčivých rostlin z tropického pásma, a to z pohledu možného využití obsažených biologicky aktivních látek v moderním potravinářství. Díky rostoucímu zájmu konzumentů o funkční potraviny obohacené o přírodní složky, přispívající k udržení zdraví a prevenci civilizačních chorob, stejně jako tlaku na výrobce kvůli zajištění bezpečnosti …víceAbstract:
The aim of this work was to study medicinal plants from the tropical region that are scarcely investigated, for the possible application of their biologically active compounds in the modern food industry. The increasing interest of consumers in functional foods fortified by natural ingredients providing a health benefit and civilization diseases prevention, as well as the pressure on producers concerning …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 7. 11. 2020
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 12. 1. 2021
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
SVOBODOVÁ, Blanka. \textit{Studium biologicky aktivních extraktů z vybraných léčivých rostlin pro využití v moderním potravinářském průmyslu}. Online. Disertační práce. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická. 2020. Dostupné z: https://theses.cz/id/ulkc0r/.
Jak správně citovat práci
Svobodová, Blanka. Studium biologicky aktivních extraktů z vybraných léčivých rostlin pro využití v moderním potravinářském průmyslu. Zlín, 2020. disertační práce (Ph.D.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáDoktorský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Biologická aktivita vybraných druhů korálovce (Hericium; Hericiaceae) a nastínění jejich možné aplikace ve vývoji funkčních potravin
Petra Kamínková -
Protizánětlivá aktivita přírodních látek
David Vrkoč -
Antioxidační aktivita vybraných druhů jedlých hub a nastínění jejich možné aplikace ve vývoji funkčních potravin
Lucie Kubátová -
Antioxidační a protizánětlivé aktivity extraktu Cannabis spp.
Karolína Fišerová -
Vývojová toxicita metabolitů sinic a jejich směsí
Aneta Rafajová -
In vitro toxicita extraktů Cannabis v rozdílném stupni zralosti na buňky střevního epithelu
Pavel Kouřimský -
Toxicita aminofenolických léčiv
Monika Brožová -
Toxicita synteticky vyráběných nanočástic s ohledem na BOZP
Kristýna VAVREČKOVÁ