Využití hydroxyskořicových kyselin k inhibici malolaktické fermentace u bílých vín – Bc. Michaela Hanzlíková
Bc. Michaela Hanzlíková
Diplomová práce
Využití hydroxyskořicových kyselin k inhibici malolaktické fermentace u bílých vín
Use of hydroxycinnamic acids to inhibit malolactic fermentation in white wines
Anotace:
Diplomová práce se zabývá studiem potenciálu hydroxyskořicových kyselin pro inhibici malolaktické fermentace u bílých vín. Práce je rozdělena do dvou částí: teoretické a experimentální. V teoretické části je provedena podrobná literární rešerše o hydroxyskořicových kyselinách (kávové, ferulové, kumarové, jantarové) a mléčných bakteriích zodpovědné za MLF (Oenococcus oeni, Lactobacillus brevis, Lactobacillus …víceAbstract:
This thesis investigates the potential of hydroxycinnamic acids to inhibit malolactic fermentation in white wines. The thesis is divided into two parts: theoretical and experimental. The theoretical part presents a detailed literature review of hydroxycinnamic acids and the lactic acid bacteria responsible for MLF. The experimental part of the thesis focuses on verifying the inhibitory effect of selected …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 24. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 3. 6. 2024
- Vedoucí: Ing. Božena Průšová, Ph.D.
- Oponent: Patrik Voda, externi
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendelova univerzita v Brně
Zahradnická fakultaMagisterský studijní program / specializace:
Zahradnické inženýrství / Vinohradnictví a vinařství
Práce na příbuzné téma
-
Bakterie mléčného kvašení v trávicím traktu hospodářských zvířat a jejich potenciální probiotické vlastnosti
Lenka Rybová -
Bakterie mléčného kvašení v potravinářském průmyslu.
Michaela Jurčáková -
Inhibiční působení protektivních kultur na vybrané bakterie mléčného kvašení s dekarboxylázovou aktivitou
Ivana Zicháčková -
Studium vlastností bakterií mléčného kvašení izolovaných z domácích a divokých prasat pomocí fenotypových a genotypových metod
Hana Donociková -
Vliv biomasy jednobuněčných řas na životaschopnost probiotických bakterií a bakterií mléčného kvašení
Karolína Medová -
Bakterie mléčného kvašení: cesta z laboratoře k praktickému uplatnění
Ivana Pešková -
Bakterie mléčného kvašení a jejich podíl na kvalitě mléčných výrobků
Barbora Palkovská -
PROBIOTICKÉ GENY POTRAVINÁŘSKY VÝZNAMNÝCH BAKTERIÍ MLÉČNÉHO KVAŠENÍ
Jana Konečná