Přejetí z latiny ve staročeských názvech jídel – Bc. Eva Juklová
Bc. Eva Juklová
Master's thesis
Přejetí z latiny ve staročeských názvech jídel
Loanwords from Latin in Old-Czech Names of Food
Anotácia:
Tato diplomová práce se zaměřuje na lingvistické studium vybraných staročeských názvů jídel přejatých z latiny, a to s důrazem na etymologii. Důležitou součástí komplexního pohledu na danou problematiku jsou úvodní kapitoly, podávající stručný přehled písemných památek o kuchyni starých Řeků, Římanů a starých Čechů. Po tomto kulturněhistorickém úvodu následuje lingvistický rozbor osmi staročeských …viacAbstract:
This thesis focuses on a linguistic study of chosen old-Czech names of food borrowed from Latin, with an emphasis on etymology. The introductory chapters give brief but important overview of the literary heritage of the cuisine of the ancients and old Czech. Following this historico-cultural introduction is a linguistic analysis of eight old-Czech food names: dort, karbonat, kumpost, lektvař, líhanec …viacKľúčové slová
staročeské názvy jídel latinského původu old-Czech food names of Latin origin staročeské a antické písemné památky pojednávající o přípravě pokrmů old-Czech and ancient literary documents dealing with preparation of food dort karbonat kumpost lektvař líhanec (lívanec) maso šalše žemle etymologie vybraných názvů jídel etymology of the chosen food names nářeční výrazy pro staročeské názvy jídel dialectal expressions for the old-Czech food names equivalents of old-Czech food names in other languages ekvivalenty staročeských názvů jídel v jiných jazycích
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 7. 1. 2009
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/u3mq9/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 8. 9. 2008
- Vedúci: prof. PhDr. Jana Pleskalová, CSc.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Filozofická fakultaMasaryk University
Faculty of ArtsMaster programme / odbor:
Teacher Training for Secondary Schools / Upper Secondary School Teacher Training in Czech Language and Literature
Práce na příbuzné téma
-
Optimization of preparation of hydrogel with antimicrobial effects
Jakub Zágora -
Preparation of antibodies to determine the association of mitoribosomal complexes with mitochondrial membrane
Laura ZELLNER -
Některé názvy jídel ve staré češtině, původ a vývoj
Eva Juklová -
Uspořádání výstavy o Františku Řehořovi
Barbora Tomášková -
Přejetí z latiny ve staročeských názvech jídel
Eva Juklová -
Některé názvy obřadních jídel v češtině a němčině
Andrea Henslová -
Jídlo a stolování v kinematografii Jiřího Menzela
Jan Rec -
Názvy potravin a jídel v staroslověnštině (na základě Slovníku jazyka staroslověnského vybrané díly)
Barbora KUBOŠKOVÁ