Výběr potravin a stravování osob s laktózovou intolerancí – Veronika Šorsáková
Veronika Šorsáková
Bachelor's thesis
Výběr potravin a stravování osob s laktózovou intolerancí
Food choices and diet of lactose intolerant people
Abstract:
Četné literární zdroje ukazují, že nutriční složení mléka se může mírně lišit v závislosti na faktorech, jako je zvíře, ze kterého mléko pochází a způsob zpracování. Dle studie bylo zjištěno, že nejméně laktózy obsahuje mléko kozí, nejvíce pak mléko mateřské. Mléko je velmi bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin a esenciálních aminokyselin, které si lidské tělo neumí samo vytvořit. Jedná se o celé …moreAbstract:
Numerous literary sources indicate that the nutritional composition of milk may vary slightly depending on factors such as the animal it comes from and the processing method. According to a study, goat milk contains the least lactose, while breast milk contains the most. Milk is a rich source of complete proteins and essential amino acids that the human body cannot produce on its own. It contains a …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 28. 4. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 29. 5. 2024
- Supervisor: Ing. Klára Cejpová, Ph.D.
- Reader: Tereza Michlová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ŠORSÁKOVÁ, Veronika. \textit{Výběr potravin a stravování osob s laktózovou intolerancí}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2024. Available from: https://theses.cz/id/03q8l6/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food Quality and Processing of Agricultural Products
Theses on a related topic
-
Bezlaktózové mléčné výrobky
Alice Andrlová -
Mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy a jejich vyhodnocení
Hedvika BÁRTOVÁ -
Mléčné výrobky vhodné pro spotřebitele s laktózovou intolerancí
Nela Kumová -
Deficience laktázy v současné české a moravské populaci
Markéta Těšíková -
Optimization of production process in milk industry
Sujeewa Buddhasiri -
Mléko a mléčné výrobky ve stravě dětí základních škol
Jiří Kučera -
Effect of calving season and age at first calving on milk production in Czech Fleckvieh cattle
Doris Aikins -
Microbiological parameters of goat´s milk yogurts and sheep´s milk yogurts
Aneta Náplavová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights