Stanovení fytoestrogenů v potravinách – Bc. Kateřina Sátorová
Bc. Kateřina Sátorová
Diplomová práce
Stanovení fytoestrogenů v potravinách
Determination of phytoestrogens in food
Anotace:
Fytoestrogeny jsou polyfenolické nesteroidní sekundární metabolity rostlin. Práce je zaměřena na zástupce jedné podskupiny fytoestrogenů, isoflavony. Zvláštní pozornost je věnována daidzeinu a jeho metabolitu equolu, které mají pozitivní účinky na lidské zdraví. V praktické části je popisována optimalizace metody pro stanovení fytoestrogenů v sóji, která je jedním z hlavních zdrojů fytoestrogenů v …víceAbstract:
Phytoestrogens are polyphenolic nonsteroidal secondary plant metabolites. This thesis is focuses on phytoestrogens, specifically the subclass isoflavones. Special attention is given to daidzein and its metabolit equol with their positive influence on human health. In practical part, there is described the optimization of method for determination phytoestrogens in soya, which is one of the main sources …víceKlíčová slova
Fytoestrogeny Isoflavony Daidzein Equol Sója Mléko HPLC HPLC/MS-TOF Phytoestrogens Isoflavones Soya Milk
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 15. 5. 2013
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/jgr40/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 6. 6. 2013
- Vedoucí: doc. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaMagisterský studijní program / obor:
Biochemie / Biochemie
Práce na příbuzné téma
-
Fytoestrogeny v mléce
Kateřina Hanáková -
Fytoestrogény
Jana Ölvecká -
Isoflavony v trávicím traktu krav
Kateřina Hanáková -
Equol a funkční potraviny
Kateřina Jahodová -
Optimalizece stanovení fytoestrogenů pomocí HPLC-MS
Alena Goišová