Stanovení prekurzorů tvorby akrylamidu v pšenici metodou 1H NMR – Bc. Karolína Nováková
Bc. Karolína Nováková
Diplomová práce
Stanovení prekurzorů tvorby akrylamidu v pšenici metodou 1H NMR
Determination of acrylamide formation precursors in wheat by 1 H NMR method
Anotace:
Akrylamid je zdravotně škodlivá látka, která vzniká během Maillardovy reakce, při které reaguje aminokyselina asparagin s redukujícími cukry (glukosa, fruktosa, sacharosa) vlivem tepelných úprav nad 120 °C. Spektroskopie 1H NMR je vysoce moderní a informačně bohatá metoda s velkým potenciálem v oblasti potravinářství.Cílem práce bylo kvantifikovat obsah asparaginu, glukosy, fruktosy a sacharosy, jako …víceAbstract:
The Acrylamide is a harmful coumpound formed during the Maillard reaction, in which the amino acid asparagine is reacting with reducing sugars (glucose, fructose, sucrose) due to heat treatments above 120°C. The 1H NMR spectroscopy is a modern and information-rich method with high potential in the food industry. The aim of this thesis was to quantify the content of asparagine, glucose, fructose and …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 12. 4. 2019
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Oldřich Faměra, CSc.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
NOVÁKOVÁ, Karolína. \textit{Stanovení prekurzorů tvorby akrylamidu v pšenici metodou 1H NMR}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2019. Dostupné z: https://theses.cz/id/0jvpcr/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Výživa a potraviny / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
In Vivo Incorporation of Non-Canonical Amino Acids into Proteins
Dariia Pavlenko -
The role of branched-chain amino acids: metabolic remodelling in pancreatic carcinoma cells
Klára Gotvaldová -
Syntéza calixarenů nesoucích aminokyseliny/ureidoskupiny pro studium jejich dimerizace a komplexačních vlastností
Jiří Šimánek -
Winter wheat growth stages affecting the regulation of genes expression activated by abiotic stress
Nicole Frantová -
Effect of selected abiotic stress factors on yield formation parameters of winter wheat genotypes
Marcela Hlaváčová -
Uptake of Nutrients by Wheat and Maize from Soil Treated with Ash from Biomass Incineration.
Solomon Hailegnaw Niguss -
Vliv odrůdy a agroekologických podmínek na výnos a obsah dusíkatých látek v zrnu pšenice ozimé
Adam Gruň
Název
Vložil
Vloženo
Práva