Barbora Kvášová

Bachelor's thesis

Betalainy, přírodní barviva obsažená v červené řepě

Betalains, natural dyes contained in beets
Abstract:
Bakalářská práce pojednává o přírodních barvivech ze skupiny betalainů, která se vyskytují v červené řepě. V práci je popsáno složení červené řepy, její využití jako zdroj potravinářského barviva a přiblížena problematika přírodních a syntetických potravinářských barviv. Dále jsou specifikovány účinky červené řepy na lidské zdraví. V neposlední řadě jsou v práci popsány metody používané pro stanovení …more
Abstract:
The bachelor thesis deals with natural dyes from the group of betalains, which occur in beetroot. The composition of beetroot and its use as a source of food dye is described in this work. The issue of natural and synthetic food dyes is also mentioned. Further, the effects of beetroot on human health are specified. Last but not least, the analytical methods used for the determination of betalains, …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 23. 6. 2022
Accessible from:: 31. 12. 2999

Thesis defence

  • Supervisor: doc. Ing. Lenka Česlová, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Kvášová, Barbora. Betalainy, přírodní barviva obsažená v červené řepě. Pardubice, 2022. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická

University of Pardubice

Faculty of Chemical Technology

Bachelor programme / field:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs