Mykotoxiny a jejich vliv na zdraví člověka – Kateřina Lachmanová
Kateřina Lachmanová
Bachelor's thesis
Mykotoxiny a jejich vliv na zdraví člověka
Mycotoxins and their effects on human health
Abstract:
SouhrnHlavními produkty plísní jsou mykotoxiny, mezi něž patří zejména aflatoxiny, ochratoxin A, patulin, fumonisiny, deoxynivalenol a kyselina cyklopiazonová, které jsou nejčastěji tvořeny plísněmi – rod Aspergillus, Penicillium, Fusarium a Alternaria.Tato práce se zabývala základní charakteristikou plísní, jejich výskytu v potravinách a hlavně jimi produkovanými mykotoxiny. Dále jsem se zaměřila …moreAbstract:
SummaryThe main products of fungi are mycotoxins, which include in particular aflatoxins, ochratoxin A, patulin, fumonisins, deoxynivalenol, and cyclopiazonic acid, which are most commonly formed by fungi - the genus Aspergillus, Penicillium, Fusarium and Alternaria.This work dealt with the basic characteristics of fungi, their occurrence in food, and especially their mycotoxins. I also focused on …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 1. 7. 2020
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Eva Popelářová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
LACHMANOVÁ, Kateřina. \textit{Mykotoxiny a~jejich vliv na zdraví člověka}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2020. Available from: https://theses.cz/id/0wgeu0/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Quality of Agricultural Products
Theses on a related topic
-
Bezpečnost potravin kontaminovaných mykotoxiny
Miroslav Najman -
Jedlý hmyz z hlediska bezpečnosti potravin a výživy v rozvojových zemích
Pavel Pucholt -
Antimikrobiální aktivita extraktů konopí a chmele proti vybraným plísním a bakteriím způsobujícím onemocnění kůže
Tereza Válová -
Stanovení biochemických vlastností plísní rodu Penicillium
Iveta VÁLKOVÁ
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights