Barbora Štefanová
Bachelor's thesis
Košenila - historie a současnost barviva
Cochineal – History and Present of the Dye
Abstract:
Červec nopálový (Dactylopius coccus), také nazýván jako košenila, byl historicky využíván Aztéky, Inky a Mayi k získávání karmínového barviva. Postupem času domorodci v Mexiku a Peru vyvinuli nové metody získávání tohoto barviva pomocí selektivního šlechtění kaktusů a hmyzu. Po příchodu Španělů do Střední a Jižní Ameriky v 15. a 16. století, převzali obchod s košenilou a vytvořili monopol s touto surovinou …moreAbstract:
The nopal worm (Dactylopius coccus), also known as cochineal, was historically used by the Aztecs, Incas and Maya to obtain a crimson dye. Over time, natives in Mexico and Peru developed new methods of obtaining this dye through selective breeding of cacti and insects. After the arrival of the Spanish in Central and South America in the 15th and 16th centuries, they took over the cochineal trade and …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 30. 4. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 30. 5. 2024
- Supervisor: Ing. Matyáš Orsák, Ph.D.
- Reader: Petr Šmíd, Ing.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ŠTEFANOVÁ, Barbora. \textit{Košenila - historie a~současnost barviva}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2024. Available from: https://theses.cz/id/10bdml/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Fytofágní hmyz na pěstovaných rostlinách čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae)
Kateřina Janatová -
Jedlý hmyz jako potravina budoucnosti
Martina Krulíková -
Včela jako hmyz sui generis a její ochrana z pohledu práva
Nikola Mrkývková -
Hmyz – potravina budúcnosti: ekonomický pohľad na možnosti využitia hmyzu ako potraviny
Jakub Jančovič -
Hmyz v učebnicích pro ZŠ a tvorba entomologické sbírky jako pomůcky při vyučování
Denisa Třešňáková -
Hmyz – možný zdroj či vektor patogenů v nemocničním prostředí
Nikoleta Pavlovičová -
Atraktivita vlnových spekter slunečního záření pro hmyz
Petra Bartošová -
Hmyz v různých typech zahrad
Veronika Skořepová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights