Mgr. Jiří Plesník, Ph.D.

Doctoral thesis

Genetic polymorphisms and gustatory perception of dietary lipids in the obese subjects

Genetic polymorphisms and gustatory perception of dietary lipids in the obese subjects
Abstract:
Obezita je ve 21. století jedním z nejdůležitějších problémů veřejného zdraví. Mnoho genetických a enviromentálních faktorů přispívá k rozvoji této choroby. Jedním z rozhodujících činitelů je také denní kalorický příjem. Bylo prokázáno, že nadměrný příjem tuků v potravě je kritickým faktorem pro rozvoj obezity. Několik studií v posledních letech ukázalo, že perorální vnímání tuků hraje důležitou roli …more
Abstract:
Obesity has become one of most important public health issue in this century. A number of genetic and environmental factors contribute to development of this pathology. Daily dietary intake is also one of the crucial factors. Excessive dietary fat intake has been shown to be critical in the development of obesity. In the last two decades, several studies have shown that oral fat sensing plays an important …more
 
 
Language used: English
Date on which the thesis was submitted / produced: 9. 10. 2017

Thesis defence

  • Date of defence: 8. 12. 2017
  • Supervisor: prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D.
  • Reader: Assoz.-Prof. Priv.-Doz. Dr.med. Nandu Goswami, PhD., prof. MUDr. Jaroslav Pokorný, DrSc.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta

Masaryk University

Faculty of Science

Doctoral programme / field:
Biochemistry (4-years) / Biochemistry