Bakterie ve sladařském a pivovarském provozu – Bc. Kateřina Křesalová
Bc. Kateřina Křesalová
Bachelor's thesis
Bakterie ve sladařském a pivovarském provozu
Bacteria in malt-house and brewery plant
Abstract:
Pivo je alkoholický nápoj s relativně vysokou mikrobiologickou stabilitou. Hořké chmelové látky, alkohol, oxid uhličitý, nízké pH, nízký obsah živin a kyslíku jsou faktory zabraňující rozvoji většiny mikroorganizmů včetně patogenních. V různých fázích výroby piva (v závislosti na obsahu živin, podmínkách prostředí a zdrojích kontaminace) se mohou vyskytovat a uplatnit různé bakteriální druhy. Cílem …moreAbstract:
Beer is an alcoholic beverage with relatively high microbiological stability. Bitter hop compounds, alcohol, carbon dioxide, low pH, low contents of nutrient and oxygen are factors limiting the growth of most of the microorganisms, including pathogens. Several species of bacteria can occur in different phases of beer processing (in dependence on nutrient content, environmental conditions and sources …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 9. 5. 2016
Identifier:
https://is.muni.cz/th/w4sts/
Thesis defence
- Date of defence: 9. 6. 2016
- Supervisor: RNDr. Dagmar Matoulková, Ph.D.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceBachelor programme / field:
Experimental Biology / Special Biology
Theses on a related topic
-
Anaerobní střevní bakterie a jejich význam
Žaneta Padevětová -
Growth of honey bee bacteria in whey-based medium
Emma Mattonai -
Characterization of exopolysaccharides from selected lactic acid bacteria and bifidobacteria
Anastasiia Maliushevska -
Growth of honey bee bacteria in whey-based medium
Emma Mattonai -
Mikrobiální kontaminace piva v průběhu skladování
Zbyněk Zemánek -
Možnosti uplatnění probiotických kultur při výrobě piva
Martin Slovák -
Faktory ovlivňující dekarboxylázovou aktivitu bakterií mléčného kvašení v procesu výroby piva
Kristýna Zapletalová -
Mikrobiální kontaminace piva v průběhu skladování
Zbyněk Zemánek