Bc. Kateřina Křesalová

Bachelor's thesis

Bakterie ve sladařském a pivovarském provozu

Bacteria in malt-house and brewery plant
Abstract:
Pivo je alkoholický nápoj s relativně vysokou mikrobiologickou stabilitou. Hořké chmelové látky, alkohol, oxid uhličitý, nízké pH, nízký obsah živin a kyslíku jsou faktory zabraňující rozvoji většiny mikroorganizmů včetně patogenních. V různých fázích výroby piva (v závislosti na obsahu živin, podmínkách prostředí a zdrojích kontaminace) se mohou vyskytovat a uplatnit různé bakteriální druhy. Cílem …more
Abstract:
Beer is an alcoholic beverage with relatively high microbiological stability. Bitter hop compounds, alcohol, carbon dioxide, low pH, low contents of nutrient and oxygen are factors limiting the growth of most of the microorganisms, including pathogens. Several species of bacteria can occur in different phases of beer processing (in dependence on nutrient content, environmental conditions and sources …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 9. 5. 2016

Thesis defence

  • Date of defence: 9. 6. 2016
  • Supervisor: RNDr. Dagmar Matoulková, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta