Podil kyseliny 3-hydroxypropionové na antimikrobiální aktivitě bakterií produkujících reuterin – Denisa Körberová
Denisa Körberová
Bachelor's thesis
Podil kyseliny 3-hydroxypropionové na antimikrobiální aktivitě bakterií produkujících reuterin
Contribution of 3-hydroxypropionic acid to antimicrobial activity of reuterin-producing bacteria
Abstract:
Laktobacily zahrnují mnoho kmenů, které se využívají jako probiotické kultury. Patří mezi ně mimo jiné i Limosilactobacillus reuteri (syn. Lactobacillus reuteri). Laktobacily produkují antibakteriální metabolity, které přispívají ke konzervaci potravin, čehož se v potravinářství využívá zejména při výrobě kysaných mléčných výrobků. Těmito antibakteriálními látkami je mléčná kyselina, octová kyselina …moreAbstract:
Lactobacilli include many stains that are used as probiotic cultures. One of them is Limosilactobacillus reuteri (syn. Lactobacillus reuteri). Lactobacilli produce antibacterial metabolites that contribute to food preservation, which is used in the food industry mainly in the production of fermented milk products. These antibacterial agents are lactic acid, acetic acid and reuterin. L. reuteri metabolizes …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 3. 5. 2021
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Věra Neužil Bunešová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KÖRBEROVÁ, Denisa. \textit{Podil kyseliny 3-hydroxypropionové na antimikrobiální aktivitě bakterií produkujících reuterin}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2021. Available from: https://theses.cz/id/1eg2pt/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
- No theses on a related topic available.
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights