Bc. Lenka ŠEDIVÁ

Master's thesis

Význam národní kuchyně pro utváření českého národního vědomí v 19. století

The importance of the national cuisine for Czech national consciousness in the 19th-century Bohemia
Abstract:
Cílem práce je analýza významu kuchyně pro české národní vědomí v průběhu 19. století. Jejím záměrem je prokázat, že fenomén české kuchyně, kodifikované první českou moderní kuchařskou knihou Magdaleny Dobromily Rettigové, představoval jedno z nejvlivnějších médií pro utváření českého národního vědomí a sebevědomí, čímž významně přispěla k emancipaci české kultury a českého národa. Vzhledem ke skutečnosti …more
Abstract:
ví a atribut moderního českého národa.
Abstract:
The goal of this thesis is to examine the significance of national cuisine for the Czech national consciousness during the nineteenth century. As it attempts to prove, the phenomenon of Czech cuisine, codified through the first modern Czech cookbook in 1826 written by the first Czech woman writer Magdalena Dobromila Rettigova, represented a significant medium for the dissemination of a new national …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 4. 2016
Accessible from:: 31. 12. 2999

Thesis defence

  • Supervisor: PhDr. Lukáš Novotný, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

ŠEDIVÁ, Lenka. Význam národní kuchyně pro utváření českého národního vědomí v 19. století. Plzeň, 2016. diplomová práce (Mgr.). ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI. Fakulta filozofická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI, Fakulta filozofická
Vázaný výtisk práce naleznete v Univerzitní knihovně ZČU, více na http://www.knihovna.zcu.cz/kvalifikacni-prace/