Význam národní kuchyně pro utváření českého národního vědomí v 19. století – Bc. Lenka ŠEDIVÁ
Bc. Lenka ŠEDIVÁ
Master's thesis
Význam národní kuchyně pro utváření českého národního vědomí v 19. století
The importance of the national cuisine for Czech national consciousness in the 19th-century Bohemia
Abstract:
Cílem práce je analýza významu kuchyně pro české národní vědomí v průběhu 19. století. Jejím záměrem je prokázat, že fenomén české kuchyně, kodifikované první českou moderní kuchařskou knihou Magdaleny Dobromily Rettigové, představoval jedno z nejvlivnějších médií pro utváření českého národního vědomí a sebevědomí, čímž významně přispěla k emancipaci české kultury a českého národa. Vzhledem ke skutečnosti …moreAbstract:
ví a atribut moderního českého národa.Abstract:
The goal of this thesis is to examine the significance of national cuisine for the Czech national consciousness during the nineteenth century. As it attempts to prove, the phenomenon of Czech cuisine, codified through the first modern Czech cookbook in 1826 written by the first Czech woman writer Magdalena Dobromila Rettigova, represented a significant medium for the dissemination of a new national …moreKeywords
kuchyně kuchařská kniha moderní kuchařská kniha nacionalismus český nacionalismus kulinářský nacionalismus české národní obrození vlastenectví Magdalena Dobromila Rettigová staročeská kuchyně tradice spisovatelka hospodyně kulinářská kultura česká kuchyně francouzská kuchyně anglická kuchyně 19. století 18. století identita národ moderní národ vymezení se češtví emancipace ženy recepty národní pokrm kulturní antropologie socilogie jídla dějiny jídla kulinářská historie sociální dějiny
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 4. 2016
Accessible from:: 31. 12. 2999
Thesis defence
- Supervisor: PhDr. Lukáš Novotný, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ŠEDIVÁ, Lenka. \textit{Význam národní kuchyně pro utváření českého národního vědomí v 19. století}. Online. Master's thesis. Plzeň: University of West Bohemia, Faculty of Philosophy and Arts. 2016. Available from: https://theses.cz/id/1fl370/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
ŠEDIVÁ, Lenka. Význam národní kuchyně pro utváření českého národního vědomí v 19. století. Plzeň, 2016. diplomová práce (Mgr.). ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI. Fakulta filozofická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI, Fakulta filozofickáVázaný výtisk práce naleznete v Univerzitní knihovně ZČU, více na http://www.knihovna.zcu.cz/kvalifikacni-prace/
University of West Bohemia
Faculty of Philosophy and ArtsMaster programme / field:
Humanities Studies / European Cultural Studies
Theses on a related topic
-
1. Teoretická část:\nl{} Fakt a fikce v dokumentární fotografii 2. Praktická část: a) Magdalena Dobromila Rettigová - kuchařka b) Volný soubor - Zbytky
Jitka TILY -
Biedermeier a Magdaléna Dobromila Rettigová
Petra TUREČKOVÁ -
Literární dílo Magdaleny Dobromily Rettigové v literární kultuře 20. století
Zuzana Krivošová -
Proměny dívčí normativní literatury 19. století se zaměřením na tvorbu Magdaleny Dobromily Rettigové, Sofie Podlipské a Elišky Krásnohorské
Martina LIGURSKÁ -
Konvence žánru kuchařské knihy a jejich překračování v současné české knižní produkci
Nikola VRÁNOVÁ -
Pokrmy na talíři všedním i svátečním, za krize i míru, aneb proměny gastronomie mezi lety 1900-1938 v českých kuchařských knihách
Vendula Cilečková -
Běloruské národní obrození na přelomu 19. a 20. století
Stanislav Kopiš -
Překladatelky ruské umělecké literatury od dob národního obrození do současnosti
Kristina KUBEČKOVÁ